Branka na hokej: rozměry, informace a zajímavosti

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Na obou koncích hokejového hřiště jsou umístěny branky, přičemž každému týmu patří jedna. A cílem hry ledního hokeje je dostat puk právě do soupeřovy branky. Přečtěte si, jaké má hokejová klec rozměry nebo jak zní anglický překlad.

InformaceRozměry
Branková síťAnglický výraz

Hokejová branka Foto: ČTK / Sznapka Petr

Hokejová branka: informace

Konstrukce hokejové branky se skládá z propojených kovových tyčí červené barvy, na nichž je ze zadní strany zavěšená bílá síť. Během počátků jednoho z nejzábavnějších sportů se používaly dřevěné tyčky, a to až do 30. let minulého století. Z pohledu útočícího týmu pak branka připomíná tvar obdélníku bez dlouhé spodní strany.

sipka Baví vás hokej? Klikněte ZDE a sledujte hokejové zápasy živě!

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejová branka – rozměry: výška, šířka, parametry branky na lední hokej

Pojďme se také podívat na rozměry hokejové klece. Branka je velká 183 cm na šířku a 122 mm na výšku. Jinými slovy – spojnice (příčná vodorovná tyč) je dlouhá 1,83 m, zatímco dvě boční tyčky (svislé tyče) měří 1,22 m. Tato čísla jsou stejná jak v domácí Tipsport extralize, tak zámořské National Hockey League.

Dle pravidel ledního hokeje musí být všechny tyto tři tyče v rovině s brankovou čárou, která se nachází ve vzdálenosti 4 m od zadního mantinelu. Jen dodejme, že tloušťka brankové lajny je 5 cm. Branková konstrukce pak musí být na brankové čáře upevněna dvěma kolíky, které zajišťují stabilitu.

V oficiálních pravidlech vytvořených IIHF je sice nenajdete, například ale v NHL existují také regule pro velikost oblouků, které tvoří zadní část brankové konstrukce. Za oceánem musí být horní hloubka klece v hodnotě 45,72 cm, spodní hloubka pak 111,76 cm.

Hokejová branka: rozměry
Šířka: 183 cm
Výška: 122 cm
Horní hloubka: 45,72 cm (NHL)
Spodní hloubka: 111,76 cm (NHL)

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Hokejová branka – síť: branková síť

Velice důležitou úlohu má poté branková síť, která je zavěšená na brankové konstrukci. Jejím cílem je zastavení puku v konstrukci při vstřelení gólu, resp. zabránění vniknutí kotouče do brány při střelách, které směřují mimo. Díky tomu lze jednoduše poznat, jestli se jednalo o platnou trefu či ne.

A aby branková síť fungovala tak, jak má, musí být vyrobena z pevných nylonových šňůr. Ty musí být odolné natolik, že ani po povedené dělovce z první se síť neprotrhne.

Existuje ale mnoho případů, kdy se puk ani zdaleka nedotkne sítě a jen stěží se celým objemem dostane přes brankovou čáru. V takových případech se hlavní rozhodčí jdou obvykle podívat na video.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Kde koupit hokejovou branku? Branky na hokej z obchodu nebo bazaru – dětské, skládací a tréninkové hokejové branky, branky na zahradu

Hokejovou branku lze samozřejmě koupit jak v kamenných prodejnách, tak přes e-shopy obchodů se sportovním vybavením. Pokud si chcete koupit bránu na hokej velkou dle oficiálních rozměrů, počítejte s cenami začínajícími na přibližně 2 500 Kč.

Existují však i menší klece, které jsou určené pro žákovský hokej. Ty se dají pořídit i za méně než 2 000. S nimi pak může váš malý hokejista trénovat například na zahradě. Na internetu seženete rovněž branky pro mladé hráče, které se dají složit.

sipka Může vás zajímat: Juniorské ligy v Kanadě

Hokejová branka: anglický výraz pro branku na lední hokej

Zajímá vás, jak se v anglickém jazyce řekne výraz "hokejová branka"? Překlad je poměrně jednoduchý, ne každého však napadne na první dobrou, a to "hockey goal".

Sleduj NHL živě u online sázkové kanceláře Fortuna

*️⃣Jaké jsou rozměry hokejové branky?

Hokejová branka je 1,83 m široká a 1,22 m vysoká. ZDE si můžete také přečíst, jak daleko od zadního mantinelu je hokejová branka umístěna.

*️⃣Jak je vysoká hokejová branka?

Hokejová branka je vysoká 122 cm. Zajímá vás také, jak je velká na šířku? Na to se můžete podívat ZDE.

*️⃣Kolik cm má hokejová branka?

Hokejová branka má 183 cm na šířku a 122 cm na výšku. Další informace o rozměrech brány na hokej se dozvíte ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Chance

CHANCE – získej 200 Kč ZDARMA

Využij skvělé nabídky sázkových příležitostí – zaregistruj se snadno online a získej bonus 200 Kč zadarmo.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Chance

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Brankář Adin Hill vychytal v roce 2023 vítězství v play off NHL pro Vegas Golden Knights.

NHL play off 2024: program, výsledky, zápasy livestream

Play off NHL nabízí fanouškům tu nejlepší hokejovou podívanou. 16 týmů, 1 cíl: Stanley Cup. Vše o play off 2024 se dozvíte v našem článku.

Kapitán Třince Petr Vrána s Masarykovým pohárem pro vítěze play off extraligy ledního hokeje

Hokej play off extraliga 2024: pavouk, program, výsledky

Od předkola po finále, vydejte se s námi na cestu play off hokejové extraligy 2024. Jaký je ✔️ program, výsledky, kde zápasy sledovat živě?

Hokejisté Kladna se radují poté, co udrželi extraligovou příslušnost v baráži se Zlínem v roce 2023

Baráž o extraligu 2024: program, zápasy, výsledky

Jak vypadá herní formát a kdy se uskuteční baráž o extraligu? ☝ Přečtěte si všechny informace ✔️ o extraligové baráži v sezoně 2023/24.