Třinecký zázrak a Fantom Kacetl: 5 momentů cesty za 5. titulem

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Třinec v 7. finále play off 2024 porazil Pardubice 2:1 po prodloužení a slaví asi nejneuvěřitelnější ze všech svých titulů. O tomhle triumfu se budou vyprávět legendy, tak si s námi pojďte připomenout zlomové okamžiky vedoucí k 5. zlatu pro dynastii extraligových šampionů.

Příchod CiencialyKundrátkova bitka
Třinecký zázrakFantom Kacetl
Gól Růžičky

Třinecký Ondřej Kacetl likviduje stoprocentní šanci Sparťana Michala Řepíka v prodloužení 7. semifinále play off ELH. Foto: ČTK / Deml Ondřej

1. Mega výměna na trase Pardubice – Třinec: Cienciala přichází k Ocelářům

Největší přestupovou bombu sezóny 2023/24 odpálily 19. ledna Pardubice a Třinec. K Ocelářům se díky ní po 5 letech vrátil útočník David Cienciala, opačným směrem zamířil slovenský forvard Richard Pánik, veterán více než 500 zápasů v NHL.

Střih na 28. dubna, 2. prodloužení 7. finále proti Dynamu. Marko Daňo centruje puk do předbrankového prostoru, kam se skrz dva soupeře probíjí hráč s číslem 81 David Cienciala. Je tísněný, faulovaný, přesto v pádu střílí zlatý gól!

Třinec vyhrál 2:1, přičemž Cienciala už předtím asistoval u první trefy Petra Vrány. Shodnou bilanci (1+1) po stejném výsledku 2:1pr. si odnesl také z 6. semifinále proti Spartě. Zde nejprve v poslední vteřině utkání přihrával na zázračný gól Daniela Voženílka a následně sám skóroval v prodloužení.

Cienciala zařídil i jiné důležité góly a play off mu vyšlo fantasticky. Se 14 body (7+7) skončil 2. v produktivitě. Ironií osudu tedy Pardubice dodaly Třinci klíčového hráče, který navíc v rozhodující moment osobně rozmetal jejich sny o titulu.

David Cienciala vs. Richard Pánik: statistiky
Hráč Fáze Tým Z G A B
David Cienciala Pardubice 34 8 14 22
Třinec 7 2 4 6
PO Třinec 21 7 7 14
Richard Pánik Třinec 36 14 10 24
Pardubice 15 6 4 10
PO Pardubice 14 3 1 4

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

2. Kundrátek vyhlašuje Spartě válku ve 4. semifinále

Všechno to začal zkrat kapitána Sparty Michala Řepíka. Za rozhodnutého stavu v závěru utkání šíleným způsobem sejmul Patrika Hrehorčáka, když ho hokejkou obouruč seknul přes žebra. Hrehorčák šel k zemi, kde se ještě dlouze svíjel v bolestech.

Na ledě se strhla vřava. Řepík zmizel na střídačku, tak asi aspoň Marko Daňo zkusil vyřídit účty s Filipem Chlapíkem. I kvůli pádu je ale brzy roztrhávali rozhodčí, zatímco o kousek vedle probíhala nesrovnatelně epičtější bitka.

Tomáš Kundrátek při ní brutálně seřezal Michala Kempného, bývalého parťáka z obranného páru v reprezentaci. Zkrvavený Kempný odjíděl do šaten před zraky zaražených spoluhráčů; z Kundrátka se od té chvíle stala největší fyzická hrozba v sérii.

Sparta v zápase ztratila nejen první mečbol na postup do finále, ale i auru silnějšího týmu. Kundrátek jí svými pěstmi ukázal, jak se skutečně válčí o titul, a že se Oceláři zlomit nenechají. Sérii poté dohrával s intenzitou a agresivitou, na níž nikdo ze Sparťanů neměl odpověď.

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

3. Třinecký zázrak

Po skončení letošního play off extraligy je jasné, že pokud existuje hokejový bůh, tak má na sobě při zápasech oblečený dres Třince. Největším důkazem budiž úplný závěr 6. semifinále Třinec vs. Sparta.

Sparťané vedou 1:0 a fanoušci odpočítávají poslední vteřiny, které je dělí od finále. Chybí 7 sekund do konce, Daniel Voženílek s pukem na holi přejíždí středovou čáru. K brance Jakuba Kováře to má nekonečně daleko. Přihrává Davidu Ciencialovi, ten už spíše ze zoufalství nahazuje před sparťanskou svatyni.

Kotouč se štěstím prochází mezi bruslemi bránícího beka, který by jej jinak snadno odpálil pryč. Pomalu klouže do rohu, kde ale není nikdo. Třinecké dynastii zbývají 3 vteřiny života, situace vypadá naprosto beznadějně. A pak se to stane.

Andrej Nestrašil ještě zkusí zabojovat, zjeví se u puku jakoby odnikud a prostrčí ho za branku k agilnímu Ciancialovi. Ten chce přihrát do slotu, jenže kotouč mu sklouzne z čepele, takže se posune jen o kousek vpřed k Voženílkovi – který jej ze záporného úhlu napálí do Kováře tak neuvěřitelně, že skončí za jeho zády! Časomíra ukazuje 59:59,8.

Spartě stačilo k postupu ubránit 0,2 vteřiny. Což je střípek času, během něhož dle vědců dochází k lásce na první pohled, uvědomění dotyku či vybavení si vzpomínky. Tu na 6. semifinále 2024 ale budou chtít všichni Sparťané ideálně ještě o něco rychleji zapomenout.

4. Fantom Kacetl zničí Řepíka

Jde o výjimečný příběh, jaký snad nemá nikde v hokejovém světě obdoby. Ondřej Kacetl během základní části uplynulých 4 sezón nikdy neodchytal víc než 25 zápasů. Je rozhodně nadprůměrným gólmanem, ale nikoliv jasnou jedničkou, řadí se spíše mezi náhradníky. Se startem v play off se však v Kacetlovi něco změní.

Nebo spíše probudí – nadpozemská forma, kterou pak deptá jednoho soupeře za druhým. Žádná šance proti němu není stoprocentní, zvládne znemožnit i špičkové střelce. Své by o tom mohl vyprávět Michal Řepík.

V prodloužení 7. semifinále mu při úniku 2 na 1 nabije Vladimír Sobotka. Puk dostává jako na stříbrném podnose, na volej, a také se do něj ukázkově opře. Rána jde nahoru, je tvrdá, sparťanskému kanonýrovi se nedá nic vytknout. Jenže Kacetl vytasí zákrok z říše snů. Neskutečně hbitě se zvládne přesunout, roztáhnout a vyrážečkou tutový gól zlikvidovat.

Zlomená Sparta poté sama inkasovala a jako první tým v historii play off ELH ztratila vedení 3:0 na zápasy. Kacetl dal vzpomenout na výkony Dominika Haška v nejlepší formě, před jeho uměním obdivně smekali všichni experti.

Znovu potvrdil, že přezdívku Fantom získal právem – pro útočníky totiž v play off neexistuje děsivější moment, než když se řítí do obrovské příležitosti a vidí, že proti nim stojí Kacetl.

Ondřej Kacetl statistiky v play off: Třinec
PO Z V P GAA %
2021 16 12 4 1,11 95,4
2022 13 10 2 1,47 93,7
2023 18 12 5 1,48 95,1
2024 14 8 6 2,10 92,8

5. První a poslední gól kanonýra Růžičky, 6. finále

V základní části byl Martin Růžička se 62 body 2. nejproduktivnějším hráčem soutěže a díky 23 gólům i 6. nejlepším střelcem. Jenže v play off připomínal jen stín excelentního kanonýra, který patří dlouhé roky k naprosté ligové špičce.

Nakonec si v 18 utkáních připsal pouhé 3 body (1+2). Na vině bylo zranění ramene, pravděpodobně natržená rotátorová manžeta. Na Růžičkovi bylo znát, že nemůže pořádně pálit, že puky z jeho hokejky nelétají s takovou razancí. Některá utkání musel úplně vynechat, případně naskočil jen na pár střídání.

Přesto se v zásadní moment vzepjal ke své jediné trefě letošních vyřazovacích bojů. Byla to krásná střela do horního růžku branky Romana Willa, kterou otevřel skóre finálového utkání č. 6. Její důležitost podtrhuje fakt, že v šesti ze sedmi finále vyhrál tým, který se prosadil jako první.

Růžička musel jít přes bolest a mužstvu pomohl, když ho nejvíc potřebovalo (v tu dobu už byl po hitu z 8. minuty mimo hru Andrej Nestrašil). Nakonec zvládl odbruslit necelých 12 minut a po vítězství 4:1 převzal cenu pro nejlepšího třineckého hráče zápasu. Svým gólem zásadní měrou přispěl k titulu.

Martin Růžička, statistiky v play off za Třinec od r. 2019
PO Z G A B
2019 17 7 11 18
2021 16 8 7 15
2022 13 2 7 9
2023 22 9 8 17
2024 18 1 2 3

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport a získej bonus 500 Kč jen za registraci

TIPSPORT - získej bonus až 50 000 Kč + 500 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 500 Kč zdarma a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Dvě největší hvězdy Chicaga Blackhawks, které by se měly představit na hokejovém MS 2024: Connor Bedard (Kanada) a Petr Mrázek (Česká republika).

Posily z NHL na mistrovství světa v hokeji: Češi a další týmy

Kdo z NHL posílí reprezentační týmy na MS? V pravidelně aktualizovaném článku se dočtete, kteří hráči dorazí do Prahy a Ostravy.

Hokejista Auston Matthews, jedna z největších hvězd NHL, slaví svůj gól v dresu Toronto Maple Leafs

Týden v NHL podle HokejZpravy.cz: seznam, hvězdy, události

Co přinesl minulý týden v NHL 2023/24? Podívejte se na přehled největších ⭐ hvězd, zásadních událostí i statistik českých hokejistů, pěkně...

Hokejisté Matej Tomek z Litvínova a Lukáš Sedlák z Pardubic, nejužitečnější hráč minulé sezony ELH, v utkání Tipsport extraligy ledního hokeje 2023-24

Hráč týdne extraligy podle HokejZpravy.cz - seznam, vítězové

Nejlepší hokejisté na jednom místě. Přinášíme vám seznam nejlepších hokejistů týdne v extralize, nechybí ani přehledy 3 hvězd a sestav...