Hokejový puk: rozměry, výška, váha, průměr, rychlost puku

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář MerkurXtip

50 free spinů zdarma + 200 Kč ke vkladu

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Puk je malý černý objekt připomínající tvar plochého válce, se kterým se hraje lední hokej. Často se používá také označení kotouč, případně touš. Přečtěte si, jaké má hokejový puk rozměry, kde se vyrábí nebo kolik stojí.

Rozměry, materiálVýroba puků
Puky s čipemCeny puků
Rychlosti pukuAnglický výrazHistorie

Hokejový puk, fotka z MS v ledním hokeji 2024 Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Lukasz Sobala

Puk na lední hokej: informace a zajímavosti, vše co jste o hokejovém puku ještě nevěděli.

Většina kolektivních sportů se hraje s míčem, respektive s míčkem, avšak lední hokej je v tomto ohledu výjimkou. Puk se totiž už v žádném jiném sportovním odvětví kromě in-line hokeje nepoužívá. Nahlédněte s námi do tajů této na první pohled možná nenápadné věci, která je však pro samotnou hru stěžejní.

sipka Klikněte ZDE a sledujte hokej živě v online streamech!

Sleduj průběh zápasu ZDE

Hokejový puk – rozměry, parametry: výška, průměr, váha, hmotnost, materiál

Kotouč pro lední hokej je skutečně velice malým předmětem, což nejlépe dosvědčují jeho parametry. V průměru je 7,62 cm velký, na výšku měří 2,54 cm a jeho hmotnost se pohybuje v rozmezí od 156 do 170 g. Tyto hodnoty se však mohou lišit, zejména u juniorského hokeje jsou nižší.

Hokejové puky se pak povětšinou vyrábějí z vulkanové pryže. Právě tento materiál splňuje přísná pravidla určená IIHF i vedením NHL.

Puk na hokej: rozměry
Průměr: 7,62 cm
Výška: 2,54 cm
Váha: 156 až 170 g

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Výroba puků: Kde se vyrábí hokejový puk? Firmy v ČR, výrobci hokejových puků – Gufex (Kateřinice), Rubena (Náchod)

Česká republika je pro lední hokej zemí zaslíbenou. Kromě obrovské popularity tohoto sportu o tom svědčí i fakt, že se u nás vyrábějí možná vůbec nejkvalitnější hokejové puky na světě.

Tím nejznámějším českým producentem kotoučů je společnost Gufex, která sídlí v maličké obci Kateřinice na Vsetínsku. Tato firma dlouhodobě dodává puky pro MS v hokeji, současně platí za oficiálního partnera světového šampionátu. A s puky od tradičního podniku z Valašska se už odehrálo také několik hokejových turnajů na Zimních olympijských hrách, včetně Nagana 1998.

Puky od firmy Gufex jsou pověstné zejména tím, že díky specifickému složení nezanechávají stopu na mantinelech, resp. na reklamních prvcích umístěných na mantinelech. Zároveň jsou konstruované takovým způsobem, že ani při vysoké rychlosti střely až do 180 km/h nerozbíjí plexisklo. To všechno je samozřejmě pro pořadatele hokejových mistrovství i samotné kluby po celém světě něčím, na co okamžitě slyší.

Avšak společnost Gufex není v Česku jedinou, která má na mezinárodním trhu producentů hokejových puků slušné renomé. Zajímavé postavení si vydobyla také firma Rubena, která se nachází ve městě Náchod. S kotouči vyráběnými v blízkosti pomezí česko-polských hranic se hrálo například na ZOH 2014 v Soči.

Kotouče určené pro lední hokej se dále vyrábějí také na Slovensku, ve Spojených státech amerických, Číně a v neposlední řadě také tam, kde nejrychlejší kolektivní sport vznikl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ v Kanadě.

Zaregistruj se online a vsaď si u Betano

Puky s čipem na hokejovém MS od firmy Gufex

Sport se v dnešní době už neobejde bez obrovského množství dat a čísel, přičemž lední hokej není výjimkou. Tradiční statistiky jako góly, asistence či kanadské body se už počítají několik let, v současnosti se ale jde mnohem více do hloubky.

Například v nejkvalitnější hokejové lize světa NHL nebo na světových šampionátech se používají moderní puky, v jejichž středu je zabudován čip. Současně hráči mají ve svých výstrojích štítky, které společně s čipem v pukem sbírají různá data ze hry. Díky tomuto propracovanému systému tak lze analyzovat, jak rychle letěla střela, kolik daný hráč rozdal přesných pasů či jak velkou vzdálenost puk při přihrávce urazil.

A právě s těmito puky od již zmiňované firmy Gufex vybavenými tou nejmodernější technologii se už pravidelně hraje každé MS v ledním hokeji.

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Hokejový puk cena: částka za puky z ELH a NHL

Cena za koupi jednoho obyčejného hokejového puku začíná přibližně na 25 Kč. Na trhu však lze sehnat celou řadu variant kotoučů a zejména za ty se sběratelskou hodnotou zaplatíte pochopitelně více. Například puk s logem některého extraligového klubu stojí cca 150 Kč, ten si můžete objednat na e-shopu vašeho oblíbeného mančaftu z ELH.

Nicméně existují mnohem cennější kousky, a to pochopitelně s tématikou National Hockey League. Na oficiálním fanshopu NHL pořídíte například i podepsané puky od různých vítězů Stanley Cupu. Za tak hodnotný suvenýr počítejte klidně i s cenou okolo $120.

Sleduj NHL živě u online sázkové kanceláře Fortuna

Rozdíl mezi hokejovými puky junior a senior

Rozdělení hokejových puků dle oznanční "junior" a "senior" je velice jednoduché. Puky "junior" se používají na trénincích a zápasech žáků a hmotnostně jsou lehčí. Zato s kotouči "senior" hrají už vyšší mládežnické kategorie a samozřejmě také dospělí.

Hokej rychlost puku: nejrychlejší střela v hokeji

Pokud rána hokejistovi lidově řečeno sedne, rychlost vystřeleného puku se nejčastěji pohybují v rozmezí od 140 km/h až do 170 km/h. Dodejme, že takové hodnoty bývají naměřeny profesionálním hráčům během zápasu.

Rekordem ve hře je pak úspěšný projektil českého obránce Filipa Hronka, který v zápase Vancouveru proti NY Islanders (16. listopadu 2023) dosáhl rychlosti 173 km/h. Perličkou je fakt, že český reprezentant takto zajistil Canuck výhru 4:3 v prodloužení.

Ještě větší čísla ale padají během NHL All-Star, kdy v rámci Skill Competition probíhá také soutěž o nejtvrdší střelu. Doposud největší dělovku při této populární dovednostní disciplíně zaznamenal nekompromisní slovenský bek Zdeno Chára, který v roce 2012 vypálil rychlostí 175,1 km/h.

Za oficiální rekord je však považována pumelenice z produkce Martina Frka při AHL All-Star víkendu v roce 2020. Vystřelený kotouč od možná vůbec nejvíce přehlíženého Čecha v zámoří doslova letěl rychlostí 175,7 km/h.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se online v sázkové kanceláři Sazkabet

SAZKABET – získej bonus 10 000 Kč pro nové hráče

Zaregistruj se online a ověř svůj účet přes banku. Získej bonus 100 Kč za vklad, 400 Kč za plnou registraci a ke vkladu až 9 500 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Sazkabetu

Puk na lední hokej: anglický výraz

Zajímá vás, jak se anglicky řekne slovo puk? Nehledejte za tím žádné složitosti, výraz je totiž velice podobný – "puck". Případně se v anglickém jazyce používá ještě slovíčko "crease".

Puk na in-line hokej

Puk určený pro in-line hokej (na kolečkových bruslích) má téměř identické parametry jako klasický puk na lední hokej. Má stejný průměr i výšku, avšak je o něco lehčí, aby se na betonovém povrchu choval podobně jako běžný kotouč na ledové ploše. Současně je kvůli jinému postupu výroby dražší, cena za jeden kus začíná od 150 Kč.

Zaregistruj se online a vsaď si u SYNOT TIP

Hokejový puk – historie: první puk na lední hokej

Historie puků pro lední hokej pochopitelně sahá do dob, kdy tento zimní sport vznikal, tedy přibližně k 70. létům 19. století. A jedny z prvních zhotovených puků měly skutečně kuriózní podobu, byly totiž vyrobeny z kravského či koňského hnoje!

I další verze byly poněkud nepraktické, chvíli se například hrálo s hranatým pukem vyrobeným ze dřeve. Neosvědčil se ani ořezaný gumový míček. Postupem času se ale vše vyladilo a dnešní puky jsou už téměř dokonalé.

sipka Čtěte také: Pravidla ledního hokeje

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři BetX

Využij vstupní bonus až do výše 50 000 Kč

Online sázková kancelář BetX nabízí bonus k prvnímu vkladu až do výše 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u BetX

*️⃣Co je puk?

Puk je předmět, se kterým se hraje lední hokej. Více informací a zajímavosti o hokejovém puku si můžete přečíst ZDE.

*️⃣Jak se vyrábí hokejový puk?

Hokejový puk se vyrábí z vulkanizované pryže.

*️⃣Z čeho byl vyrobený první hokejový puk?

První hokejové puky byly údajně vyrobeny z koňského nebo kravského trusu. ZDE si můžete přečíst více o historii hokejových puků.

*️⃣Kolik váží puk na hokej?

Puk na hokej váží v rozmezí od 156 do 170 gramů. Pokud vás zajímají další parametry kotouče, klikněte ZDE.

*️⃣Kde se vyrábí hokejový puk?

Hokejový puk se vyrábí v Česku, Kanadě, USA, Číně či na Slovensku. Mezi nejznámější české firmy specializující se na výrobu hokejových puků patří Gufex a Rubena. Více o českých výrobcích puků se dozvíte ZDE.

*️⃣Kolik stojí hokejový puk?

Cena obyčejného hokejového puku začíná už na 25 Kč, za cenné suvenýrské kousky ale počítejte i s cenou v řádech tisíců. Další informace o cenách za hokejové puky si můžete přečíst ZDE.

*️⃣Jakou rychlost má puk v hokeji?

Rychlost hokejového puku se pochopitelně liší od různých herních situací. Jiná je rychlost při přihrávce na krátkou vzdálenost, jiná zase při střele z první od modré čáry. Ty nejrychlejší střely pak dosahují i hodnot přes 170 km/h

*️⃣Jaký průměr má hokejový puk?

Hokejový puk má za průměr 7,62 cm. Průměr kotouče se však liší dle jednotlivých věkových kategorií, například u některých žákovských kategorií se jedná o hodnoty okolo 6 cm. O dalších parametrech puku se dozvíte ZDE.

*️⃣Jak se jinak řekne puk?

Puku se často říká také kotouč. V minulosti se používal výraz touš, který však postupem času vymizel. Zde se také dozvíte, jak se řekne puk v anglickém jazyce.

*️⃣Proč má puk čip?

Čipy v puku sbírají důležitá data, ze kterých potom čerpají trenérské štáby jednotlivých týmů. A právě proto se moderní puky vyrábějí i s čipem umístěným uvnitř. ZDE si můžete přečíst více o pucích s čipem.

*️⃣Kolik letí puk?

Puk může letět i rychlostí přes 170 km/h. Například český útočník Martin Frk při soutěži Hardest shot v rámci AHL All-Star Skill Competition vystřelil puk rychlostí 175,7 km/h. O dalších historických záznamech se dozvíte více ZDE.

*️⃣Kde vznikl puk?

Puk pro hokej vznikl v Kanadě. Tedy tam, kde rovněž vznikl i samotný lední hokej.

*️⃣Z jakého materiálu je puk?

Jakožto materiál pro výrobu puků se obvykle používá vulkanová pryž. Zajímá vás také, kde se hokejové puky vyrábějí? Poté čtěte ZDE.

NEJLEPŠÍ ONLINE SÁZKOVÉ KANCELÁŘE – PŘEHLED BONUSŮ:
Tipsport Bonus ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Fortuna Bonus ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Betano Bonus ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
Chance Bonus ke vkladu až 2 000 Kč + 200 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
SynotTip Bonus 500,- zdarma bez nutnosti vkladu VSAĎ TEĎ
Kingsbet Bonus 500 Kč sázka zdarma za vklad VSAĎ TEĎ
Sazkabet Bonus ke vkladu až 9 500 Kč + 500 Kč za ověření VSAĎ TEĎ
MerkurXtip Bonus 50 free spinů + 200 Kč ke vkladu VSAĎ TEĎ
BetX Bonus ke vkladu až 50 000 Kč VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokejisté Třince slaví postup do finále Tipsport extraligy - hokej ELH program, výsledky, zápasy, rozpis dnes

Hokej extraliga 2024/2025: zápasy, tabulka, výsledky, program

Nejvyšší hokejová soutěž v Česku, to je ✔️ Tipsport extraliga. Podívejte se na program, výsledky i ☝ aktuální tabulku ELH 2024/25.

Sledujte Davida Pastrňáka a další hvězdy NHL živě na TV Tipsport.

Sezóna NHL 2024/25: zápasy, výsledky, tabulky, livestream

108. ročník NHL znamená pro fanoušky hokeje záruku skvělé podívané. Vše o základní části sezóny 2024/2025 se dozvíte v našem článku.

Kapitán Třince Petr Vrána s Masarykovým pohárem pro vítěze play off extraligy ledního hokeje

Hokej play off extraliga 2024: pavouk, program, výsledky

Od předkola po finále, vydejte se s námi na cestu play off hokejové extraligy 2024. Jaký je ✔️ program, výsledky, kde zápasy sledovat živě?