1. ženská trenérka v NHL: Jessica Campbell, Seattle Kraken

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Od sezóny 2024/25 se naskytne fanouškům NHL dosud nevídaný pohled – na lavičce Seattlu Kraken bude hráčům poprvé v historii udílet pokyny žena, Kanaďanka Jessica Campbell. Vše o její kariéře i působení žen v NHL se dozvíte v našem článku.

Hráčská kariéra – Trenérská kariéra
Ženy v NHL

Jessica Campbell, nová asistentka hlavního trenéra v týmu NHL Seattle Kraken. Foto: ČTK / AP / Jason Redmond

1. ženská trenérka v dějinách NHL Jessica Campbell: informace, hráčská kariéra, statistiky - ženský hokej

Jessica Campbell se narodila roku 1992 v Saskatchewanu a od mládí patřila k nejlepším hokejistkám Kanady. Mimo jiné dovedla ženskou reprezentaci do 18 let na MS juniorek 2010 ke zlatým medailím v roli kapitánky, čili vůdčí schopnosti se u ní projevovaly už tehdy. Na šampionátu byla nejproduktivnější hráčkou a dokonce vstřelila vítězný gól v prodloužení finále proti USA.

4 roky působila v ženské divizi prestižní univerzitní ligy NCAA, následně se šikovná útočnice přesunula do klubu Calgary Inferno v CWHL (Canadian Women's Hockey League), do roku 2019 nejvyšší severoamerické ženské hokejové ligy. Zde v sezóně 2015/16 pozvedla nad hlavu Clarkson Cup, tamější obdobu Stanley Cupu.

V reprezentaci pro ni na seniorské úrovni bylo vrcholem stříbro z MS hokej žen 2015 ve Švédsku. V této zemi si vyzkoušela i Damettan, 2. ženskou švédskou ligu, kde její statistiky za Malmö Redhawks připomínají čísla Pavla Bureho v nejlepších letech – 5 zápasů, 12 bodů (10+2). Poté se nastálo přesunula k trénování.

sipka Hokej i další sporty sledujte živě a zdarma ZDE u Fortuny

Jessica Campbell - hráčská kariéra, statistiky
Sezóny Tým Soutěž Z G A B
2010–2014 Cornell Big Red NCAA 131 46 54 100
2014–2017 Calgary Inferno CWHL 63 29 21 50
2009–2010 Kanada U18 MS U18 10 9 15 24
2015 Kanada MS 5 0 0 0

Sleduj přímé přenosy živě na Fortuna TV

NHL Jessica Campbell - asistentka trenéra v Seattle Kraken: trenérská kariéra, týmy, úspěchy

Jessica Campbell začala s trénováním ve vlastní firmě JC Powerskating, kde pomáhala hokejistům zlepšovat techniku bruslení. Mezi její spokojené klienty z řad NHL patřili např. útočník Tyson Jost či obránci Joel Edmundson, Damon Severson a Luke Schenn.

V sezóně 2021/22 si ji jako skills koučku přivedl do německého prvoligového týmu Nürnberg Ice Tigers Tom Rowe, kterého si můžete pamatovat jako trenéra Floridy Panthers z poslední úplné sezóny Jaromíra Jágra v NHL. Campbell natolik zapůsobila, že ji ještě v průběhu základní části jmenovali asistentkou Rowea, jako první ženu v dějinách německé nejvyšší soutěže DEL.

V témže roce psala historii znovu, když si ji k sobě vzal coby asistentku i trenér německé reprezentace Toni Soderholm na mužském mistrovství světa 2022. Poté pro Jessicu přišel největší kariérní skok – stala se asistentkou trenéra Dana Bylsmy u Coachella Valley Firebirds, farmy tehdy nového klubu NHL Seattlu Kraken.

Coachella se pod jejich vedením dvakrát v řadě probojovala do finále Calder Cupu, titulu pro šampiony AHL. Sice pokaždé nestačila na Hershey Bears, ale i tak s prací Bylsmy a Campbell panovala spokojenost. Jessica měla na starosti hlavně útok a přesilovky a zjevně se jí dařilo – Coachella loni vstřelila nejvíc gólů v AHL, přesilovku měla 14. nejlepší z 32 týmů, což je také slušný výsledek.

Seattle Kraken: realizační tým, trenérský štáb

  • Generální manažer: Ron Francis
  • Hlavní trenér: Dan Bylsma
  • Asistenti trenéra: Bob Woods, Dave Lowry, Jessica Campbell

Naopak Krakenu se sezóna 2023/24 vůbec nepovedla, zůstal daleko za branami play off. To stálo místo Dave Hakstola, jehož nahradil Dan Bylsma, mimo jiné vítěz Stanley Cupu 2009 s Pittburghem Penguins. Bylsma neváhal a velmi schopnou Campbell, jíž se připisují zásluhy za rozvoj mnohých talentů Seattlu, si vyžádal i do NHL.

Jisté je, že bude coby průkopnice bude pod výraznějším drobnohledem. Jedinou další ženou, která stabilně cestuje s týmem NHL na zápasy, je videokoučka Washingtonu Capitals Emily Engel-Natzke, která ale nebývá na střídačce. Jestli však někdo takovou výzvu zvládne, je to právě Jessica Campbell.

sipka Kdo vyhraje NHL 2024/25? Vsaďte si už nyní ZDE u Fortuny

Jessica Campbell - trenérská kariéra, asistent
Sezóna Klub Soutěž
2021/22 Nürnberg Ice Tigers DEL
Německo – reprezentace MS 2022
2022/23 Coachella Valley Firebirds AHL
2023/24 Coachella Valley Firebirds AHL
2024/25 Seattle Kraken NHL

Sleduj NHL živě u online sázkové kanceláře Fortuna

Ženy v NHL historie, současnost: brankářka Manon Rhéaume a další ženy v mužském hokeji

Nejslavnější ženou, která se kdy objevila v mužském profesionálním hokeji, byla až dosud kanadská brankářka Manon Rhéaume. Čas od času si zachytala proti mladíkům na juniorské úrovni, ale v roce 1992 dostala životní příležitost od Phila Esposita, generálního manažera tehdejšího nováčka NHL Tampy Bay Lightning.

Manon Rhéaume nastoupila za Tampu Bay na jednu třetinu při předsezónním utkání proti St. Louis Blues. Nevedla si špatně, inkasovala 2 góly z 9 střel, když ji překonali pouze Jeff Brown a Brendan Shanahan. Podruhé a naposledy strážila branku Lightning před startem ročníku 1993/94, kdy si užila opět jednu třetinu, tentokrát proti Bostonu Bruins, a inkasovala třikrát.

První ženské trenérky v mužských profesionálních ligách:

  • NFL, americký fotbal: Jennifer Welter, asistentka trenéra v Arizona Cardinals (2015–2016)
  • NBA, basketbal: Becky Hammon, asistentka trenéra v San Antonio Spurs (2020–2021)
  • NHL, lední hokej: Jessica Campbell, asistentka trenéra v Seattle Kraken (od 2024)

V NHL mají ženy zastoupení dlouhodobě, na postech dovednostních kouček či skautek najdete celou řadu dam. V posledních letech se častěji objevují i v nejvyšších funkcionářských patrech tohoto drsného mužského sportu. Je tedy otázkou času, než se dočkáme i první hlavní ženské generální manažerky či trenérky. A klidně by se dalo vsadit, že u toho bude opět Jessica Campbell.

Výčet všech žen aktuálně působících na vrcholných funkcionářských či trenérských postech v NHL, si prohlédněte v tabulce níže.

Ženy v NHL aktuálně: trenérky, manažerky
Tým Žena Funkce
Chicago Blackhawks Meghan Hunter Asistentka GM
New Jersey Devils Kate Madigan Asistentka GM
Seattle Kraken Jessica Campbell Asistentka hlavního trenéra
Toronto Maple Leafs Hayley Wickenheiser Asistentka GM
Vancouver Canucks Emilie Castonguay Asistentka GM
Vancouver Canucks Cammi Granato Asistentka GM
Washington Capitals Emily Engel-Natzke Videokoučka

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA – získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Obránce Adama Jiříčka si v 1. kole draftu NHL vybralo St. Louis Blues.

Adam Jiříček vybrán v 1. kole draftu NHL, je hráčem St. Louis

Plzeňský obránce Adam Jiříček se stal 1. volbou St. Louis a celkovým #16 na draftu do NHL 2024! Všechny podrobnosti najdete v našem článku.

Mezi kluby NHL dochází každý rok ke spoustě výměn hráčů. Které se letos zařadí k těm nejpovedenějším?

NHL výměny a přestupy 2024/25: změny v týmech, uzávěrka přestupů

Všechny přestupy v NHL během sezóny 2024/25 přehledně a na jednom místě. Kdo, kam, za koho? Dozvíte se v našem článku.

Po neúspěšné loňské sezoně patří ambiciózní Dynamo Pardubice do skupiny aktivnějších klubů na přestupovém trhu

Přestupy v extralize před sezonou 2024/25 - přehled

Jaká je situace na přestupovém trhu v ELH? Přinášíme vám přehled všech změn na soupiskách extraligových klubů před další sezonou.