Český trenér v NHL. Svejkovský asistentem Vancouveru

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Po 22 letech se na střídačku týmu NHL postaví český trenér. Jaroslav Svejkovský se stává novým asistentem Vancouveru, kde bude po ruce Ricku Tocchetovi, úřadujícímu držiteli Jack Adams Trophy pro nejlepšího kouče zámořské soutěže. Nové angažmá Svejkovského staví po bok českých trenérských legend.

Obránci Vancouver Canucks Filip Hronek a Quinn Hughes oslavují gól v play off NHL 2024, od příští sezony Canucks coby asistent povede Jaroslav Svejkovský Foto: Derek Cain / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia

Třetí český trenér v NHL. Jaroslav Svejkovský od sezony 2024/2025 asistentem kouče Vancouver Canucks

Svého času se spekulovalo o Václavu Varaďovi, historicky třetím českým trenérem v nejlepší hokejové soutěži světa se ale stává někdo úplně jiný. Jaroslav Svejkovský byl jmenován asistentem u Vancouver Canucks, kteří letos posbírali třetí nejvyšší počet bodů v klubové historii a v play off ve druhém kole svedli sedmizápasovou bitvu s aktuálními finalisty Stanley Cupu z Edmontonu.

sipka Sledujte finále Stanley Cupu ŽIVĚ ZDE, s bonusem za registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nyní 47letý Svejkovský v organizaci Canucks zatím strávil tři sezony.

V roce 2021/22 coby skills coach dohlížel na rozvoj hráčů na farmě v Abbotsfordu, v dalších dvou ročnících plnil stejnou roli i u hlavního týmu. I on tak přispěl k letošnímu obrovskému výkonnostnímu skoku, kdy podceňovaný tým meziročně získal o 26 bodů víc a po třech letech se vrátil do play off NHL.

Svejkovského přínos ocenil i stávající hlavní trenér Rick Tocchet, jenž si na konci června při udílení NHL Awards dojde pro svou první Jack Adams Trophy pro nejlepšího kouče roku: „Od doby, co jsem přišel do Vancouveru, jsem byl ohromen Yogiho pracovní morálkou a odhodláním udělat cokoli, co nám pomůže stát se lepším týmem.“

V realizačním týmu Kosatek „Yogi Švejkovský“ doplňuje samá hvězdná jména. Stávajícím asistentem je Adam Foote, na rozvoj obránců dohlíží Sergei Gonchar, podle vize generálního manažera Patrika Allvina by měla vzrůst role poradců Daniela a Henrika Sedinových.

Jen tito čtyři muži v základní části NHL odehráli přes 5 000 zápasů, společně vyhráli tři Stanley Cupy. Dvojčata Sedinova byla před dvěma roky uvedena do Hockey Hall of Fame, jako jediní hráči v historii do statistik NHL zapsali přes tisíc bodů přímo v dresu Canucks. Svejkovský se ocitá ve skutečně elitní společnosti.

Trenérský štáb Vancouver Canucks pro sezonu 2024/25

  • Rick Tocchet – hlavní trenér
  • Adam Foote – asistent trenéra
  • Jaroslav Svejkovský – asistent trenéra
  • Ian Clark – trenér brankářů
  • Sergei Gonchar – trenér obránců
  • Daniel Sedin – rozvoj hráčů
  • Henrik Sedin – rozvoj hráčů
  • Mikael Samuelsson – rozvoj hráčů
  • Mike Komisarek – rozvoj hráčů

Sazkabet: Sledujte streamy z NHL živě a zdarma

Kdo je Jaroslav Svejkovský? Trenér NHL i bývalý 17. hráč draftu

Nový český trenér v NHL Svejkovský je bývalým útočníkem, jenž v nejlepší hokejové lize světa na přelomu tisíciletí odehrál pět sezon. Ani jedna z nich ovšem nebyla kompletní, kariéru velkého talentu pravidelně hatila zranění.

Odchovance extraligové Plzně si přitom na vstupním draftu NHL v roce 1996 zamluvil Washington již ze 17. příčky. Z jedenácti tehdy draftovaných českých hokejistů právě Svejkovského jméno zaznělo jako první, až mnohem později se řadu dostali například Michal Rozsíval, Pavel Kubina či Tomáš Kaberle.

V nováčkovské sezoně 1996/97 Svejkovský svůj útočný talent rozvíjel především na farmě v Portlandu, kde coby zelenáč sbíral přes bod na zápas a byl vyhlášen nováčkem roku AHL. Přesto se stihl nesmazatelně zapsat do kronik NHL, v posledním utkání základní části vstřelil hned čtyři góly. Bylo mu 20 let a 194 dnů, v mladším věku takto bohatý brankový večer prožilo jen 14 dalších hokejistů.

Svejkovského slibný rozjezd ovšem zastavily potíže s kolenem, posléze i otřesy mozku a s nimi spojené komplikace.

Poslední zápas v NHL levý křídelník odehrál 9. dubna 2000, kdy se – již v dresu Tampy Bay – gólově prosadil proti Ottawě. Sbírku 23 tref už nerozšířil, po dvou duelech v nižší IHL v sezoně 2000/01 definitivně pověsil brusle na hřebík – v pouhých 25 letech.

Jaroslav Svejkovský: statistiky v NHL

  • 1996/97, Washington: 19 Z | 7 G | 3 A | 10 B
  • 1997/98, Washington: 17 Z | 4 G | 1 A | 5 B
  • 1998/99, Washington: 25 Z | 6 G | 8 A | 14 B
  • 1999/00, Washington: 23 Z | 1 G | 2 A | 3 B
  • 1999/00, Tampa Bay: 29 Z | 5 G | 5 A | 10 B
  • Celkem: 113 Z | 23 G | 19 A | 42 B

Zaregistruj se online a vsaď si u Sazkabet

Oč dříve Svejkovský skončil s aktivní kariérou, tím dříve se mohl vydat na trenérskou dráhu.

Ve Vancouveru, kde se i se svou americkou manželkou trvale usadil, již od ročníku 2006/07 působil jako asistent trenéra u místních Giants. Hned v první sezoně se Svejkovským na střídačce – a mladými Evanderem Kanem, Milanem Lucicem či současným kapitánem extraligové Sparty Michalem Řepíkem na ledě – si Obři došli pro prestižní Memorial Cup.

V roli asistenta Svejkovský u družstva juniorské WHL vydržel až do sezony 2013/14, v dalších čtyřech letech zde na rozvoj mladíků dohlížel už jako dovednostní kouč. Současně s tím sbíral zkušenosti hlavního trenéra u různých školních mládežnických výběrů. Jeho rady si v součtu vyslechly desítky budoucích hokejistů NHL, nyní už je bude předávat výhradně aktivním hráčům nejlepší ligy světa.

sipka Finále Stanley Cupu 2024: termíny, zápasy, výsledky

JAROSLAV SVEJKOVSKÝ - PROFIL
Narozen: 1. 10. 1976, Tábor
Přezdívka: Yogi Švejkovský
Role: asistent trenéra NHL (Vancouver)
Aktivní kariéra: 1996–2001
Hráčská pozice: levé křídlo
Draft NHL: 17. místo, 1996 (Washington)
Zápasy a body v NHL: 113 zápasů, 42 bodů (23+19)

Všichni čeští trenéři v NHL: Hlinka, Lener, Svejkovský

Jak již zaznělo, Svejkovský je v pořadí třetím českým trenérem v NHL. V minulosti se před ním na střídačku zámořských klubů postavili jen skuteční mistři trenérského řemesla – a shodou okolností také strůjci našeho největšího hokejového úspěchu.

Čeští trenéři v NHL: seznam

  1. Slavomír Lener, asistent trenéra (Calgary 1992/93 až 1994/95, Florida 1998/99 až 2001/02)
  2. Ivan Hlinka, hlavní trenér (Pittsburgh 2000/01 až 2001/02)
  3. Jaroslav Svejkovský, asistent trenéra (Vancouver od 2024/25)

sipka Bavte se u NHL, všechny zápasy sledujte živě a zdarma ZDE

Prvním českým trenérem v NHL navždy zůstane Slavomír Lener, jenž počátkem 90. let působil tři sezony jako asistent u Calgary Flames.

Po tříletém návratu do Evropy, na jehož sklonku si Lener pověsil na krk zlatou medaili z Nagana, jej angažovala Florida. U současného finalisty Stanley Cupu berounský rodák coby asistent strávil další čtyři ročníky.

Druhým českým trenérem v NHL byl legendární Ivan Hlinka, jenž byl v roce 2000 jmenován hlavním koučem Pittsburghu. V tomto ohledu byl mostecký rodák skutečným průkopníkem, ve stejnou dobu byl ještě na střídačku Chicaga angažován Fin Alpo Suhonen. Další evropští trenéři už družstva NHL nevedli.

Hlinkovo působení u Penguins bohužel nemělo dlouhého trvání. Ačkoli v první sezoně 2000/01 tým s početnou českou družinou v čele s Jaromírem Jágrem dovedl do finále Východní konference (prohra 1:4 s New Jersey), přes léto vztahy s hrajícím majitelem Mariem Lemieuxem ochladly a po pouhých čtyřech zápasech dalšího ročníku byl Hlinka odvolán.

Pevně věříme, že éra třetího českého trenéra v NHL bude podstatně delší – Yogimu k jeho povýšení gratulujeme a přejeme hodně zdaru nejen v příštím ročníku.

sipka Trenérské změny: Jaroslav Modrý opouští Kometu Brno

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se online v sázkové kanceláři Sazkabet

SAZKABET - získej bonus 10 000 Kč pro nové hráče

Zaregistruj se online a ověř svůj účet přes banku. Získej bonus 100 Kč za vklad, 400 Kč za plnou registraci a ke vkladu až 9 500 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Sazkabetu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Logo Hokejové síně slávy

Hokejová síň slávy (Hockey Hall of Fame)

Hokejová síň slávy připomíná odkaz nejlepších hráčů, kteří pomohli dostat hokej na dnešní úroveň. 🏒 Podívejte se, kteří hokejisté figurují...

Trenér českého národního týmu Radim Rulík na tréninku uděluje pokyny svým svěřencům

Radim Rulík: profil, trenérská kariéra, úspěchy

Jakých úspěchů dosáhl a kde všude působil Radim Rulík? Přečtěte si kariérní profil trenéra českého hokejové reprezentace.

Český hokejista David Pastrňák před prvním zápasem Bostonu v NHL 2023-24

Čeští hokejisté v NHL 2023/2024: seznam, statistiky, historie

Jak si vedou Češi v NHL? Přečtěte si vše o českých hokejistech v NHL 2023/24, v jakých týmech hrají, jaké jsou jejich statistiky. Podíváme...