Finále play off NHL 2024: Rekordy, zajímavosti

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Chystáte se ponocovat? Přinášíme vám hned sedm důvodů, proč si nenechat ujít finále Stanley Cupu 2024. Ve hře je přepisování historických rekordů, zajímavostmi se to v sérii mezi Floridou a Edmontonem jenom hemží.

Connor McDavid a Aaron Eklblad, dvě jedničky draftu NHL proti sobě stanou ve finále Stanley Cupu 2024 Foto: Profimedia

Rekordy a zajímavosti finále NHL play off 2024: Důvody, proč si nenechat ujít sérii Florida vs. Edmonton

Již v noci na neděli odstartuje série, kterou NHL ještě nezažila. Nepřeháníme, Florida Panthers a Edmonton Oilers se ve vyřazovacích bojích střetnou poprvé v historii – a rovnou bude ve hře ta nejcennější hokejová trofej, ikonický Stanley Cup. Závěr hokejové sezony je tradičně svátkem pro všechny sportovní fanoušky, dnes si ale ukážeme na sedm důvodů, proč bude zrovna finále NHL play off 2024 výjimečné a neopakovatelné.

sipka Klikněte ZDE a vsaďte si na finále NHL, s bonusem za registraci

Zaregistruj se online a vsaď si u SYNOT TIP

Podobně jako ostatní série, také finále play off NHL se hraje na čtyři vítězná utkání. Florida, která se díky vyššímu počtu bodů ze základní části opírá o výhodu domácího ledu, při svém tažení vyřazovací částí zdolala Tampu Bay, Boston a newyorské Rangers. Edmonton si poradil s Los Angeles, Vancouverem a Dallasem.

Finále startuje v noci na neděli 9. června, případný sedmý zápas je na programu v noci na úterý 25. června. Vzhledem ke kvalitě obou celků lze jen těžko odhadovat, co se stane na ledě. Můžeme však nahlédnout do zákulisí – podívejte se na sedm důvodů, proč bude finále Stanley Cupu 2024 výjimečné.

  1. Páté finále na Floridě v řadě
  2. Rekordní vzdálenost mezi finalisty
  3. Jágrovi spoluhráči ve finále
  4. První čtyři volby jednoho draftu ve finále
  5. McDavidovy bodové hody
  6. Souboj trenérů
  7. Perryho finálové prokletí: pátý tým, jediný pohár

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři SYNOT TIP

SYNOT TIP - získej skvělé bonusy

Zaregistruj se online u SYNOT TIPu a získej zdarma 500,-, bonus až 10 000 Kč ke vkladu a "sázku bez rizika" 500 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u SYNOT TIP

1. Floridský tým postoupil do pátého finále v řadě

Sluneční stát je atraktivní destinací, která kromě turistů přitahuje i nejslavnější hokejovou trofej. Na Floridě se odehraje už páté finále Stanley Cupu v řadě, což je novodobým americkým rekordem. Naposledy v jednom státě USA takto často sezona NHL končila v letech 1980–85 v New Yorku; nejprve zásluhou neúspěšného finálového tažení Rangers, posléze díky slavné dynastii Islanders.

Tou dobou Florida ještě na mapě NHL nefigurovala, až při expanzi na jih z počátku 90. let spatřily světlo světa organizace Tampa Bay Lightning (1992/93) a Florida Panthers (1993/94). Druhá z nich se o starý křapáč neúspěšně ucházela již na jaře 1996, jsou to ovšem až poslední léta, kdy se nejjižněji položeného státu kontinentálních USA stala skutečná hokejová bašta.

Finálové účasti z let 2020–22 jdou za Lightning, kteří v přímých bitvách o Stanley Cup porazili Dallas a Montreal, načež prohráli s Coloradem. Čtvrté floridské finále vloni zařídili Panthers, byť se v pěti zápasech museli sklonit před vegaskými Golden Knights. Letos si pak červnové letenky do Sunshine State museli shánět Olejáři, cílovou destinací je znovu Miami.

Během 31 let od svého zařazení na mapu NHL pak Florida uvidí již osmou finálovou sérii, častěji se v uvedeném období o Stanley Cup v žádném jiném členském státě USA nesoutěžilo – Michigan se díky úspěchům Detroitu zastavil na šesti finále.

Dodejme však, že i u severněji položeného finalisty se Stanley Cup bude cítit jako doma. Kanadská provincie Alberta, kde kromě Oilers sídlí i jejich úhlavní rivalové z Calgary, sice závěrečnou sérii přivítá po 18leté odmlce. Mezi roky 1983–1990 zde ovšem sezona vyvrcholila hned osmkrát za sebou.

Všechna finále Stanley Cupu na Floridě

  1. 1996: Colorado vs. Florida – 4:0
  2. 2004: Tampa Bay vs. Calgary – 4:3
  3. 2015: Chicago vs. Tampa Bay – 4:2
  4. 2020: Tampa Bay vs. Dallas Stars – 4:2
  5. 2021: Tampa Bay vs. Montreal – 4:1
  6. 2022: Colorado vs.Tampa Bay – 4:2
  7. 2023: Vegas vs. Florida – 4:1
  8. 2024: Florida vs. Edmonton – kurzy na finále zde

Zaregistruj se online a vsaď si u SYNOT TIP

2. Rekordní vzdálenost mezi finalisty NHL

Hodiny v letadle jsou nedílnou součástí života profesionálních hokejistů. Ještě nikdy ovšem aktéři finálové série nemuseli urazit takovou vzdálenost jako letos. Domovské haly Panthers a Oilers od sebe dělí 4 089 kilometrů (2 541 mil), což je nový rekord finále NHL.

Ten dosavadní držela série mezi Bostonem a Vancouverem z roku 2011, kdy mezi oběma arénami zel 4 023 kilometrů dlouhý kus země. Hokejisté napříč kontinentem létali pravidelně, vždyť tehdejší bitva o Stanley Cup si vyžádala maximálních možných sedm utkání.

Panteři jsou nejjižněji situovaným klubem NHL, Edmonton naopak sídlí nejvíce na severu, nový ligový rekord by tedy měl obstát ve zkoušce času.

Za absolutním maximem z roku 1905 ovšem stále výrazně zaostává – hráči Dawson City Nuggets tehdy museli do Ottawy urazit hned 6 400 kilometrů dlouhou cestu. Trvalo jim to měsíc, využili k tomu saně tažené psím spřežením, loď a vlak – a nakonec na ledě tehdejších držitelů Stanley Cupu schytali výprasky 2:9 a 2:23. Časy se mění.

sipka Nepřehlédněte: NHL trip report nejen ze Stanley Cupu

REKORDY NHL: NEJVĚTŠÍ VZDÁLENOST MEZI FINALISTY PLAY OFF
Rok Finálová série Vzdálenost
✅ 2024 Florida Panthers vs. Edmonton Oilers 4 089 km
✅ 2011 Boston Bruins vs. Vancouver Canucks 4 023 km
✅ 1993 Montreal Canadiens vs. Los Angeles Kings 3 969 km
✅ 2014 Los Angeles Kings vs. New York Rangers 3 939 km
✅ 1982 New York Islanders vs. Vancouver Canucks 3 924 km
Kdo vyhraje Stanley Cup? Vsaďte si zde

3. Jágrovi spoluhráči ve finále? Už 44 let trvající jistota

Neuvěřitelná série pokračuje. Pokaždé od roku 1980 si o Stanley Cup zahrál spoluhráč Jaromíra Jágra, případně nejslavnější český hokejista sám.

Díky Jágrově působení na Floridě v sezonách 2014/15 až 2016/17 se prodloužení šňůry o další rok přímo nabízí, tehdejší angažmá ze současných Panterů pamatují Aaron Ekblad či Aleksander Barkov. Avšak pozor, s číslem 68 si zahrál například také Matthew Tkachuk – jenž až při poslední zámořské zastávce Jágrovy kariéry v Calgary v ročníku 2017/18.

Již 44 let trvající série byla ohrožena v roce 2022, kdy si o Stanley Cup zahráli hokejisté Tampy Bay a Colorada – ani jeden člen tehdejších soupisek se s Jágrem v jednom týmu NHL nepotkal. Naštěstí si můžeme pomoci berličkou v podobě ZOH 2014 v Soči, kde spolu s kladenským patriotem dres české reprezentace oblékl Ondřej Palát.

4. Ve finále Stanley Cupu se poprvé sejdou první čtyři hráči jednoho draftu NHL

Některé draftové ročníky jsou silnější, jiné slabší. Zámořskou soutěží ovšem v tuto chvíli hýbe především čelo deset let staré dražby talentů – vůbec poprvé se finále zúčastní první čtyři hráči jednoho draftu.

Jde o vstupní draft NHL z roku 2014, ve kterém Florida jako první ukázala na obránce Aarona Ekblada. Dobrá volba, nyní 28letý zadák dres Panthers obléká dodnes a v počtu odehraných zápasů základní části je s 676 mači v klubových kronikách druhý za kapitánem Barkovem (737).

Edmonton na tehdejším draftu volil jako třetí, také jeho na Leona Draisaitla využitý pick bez sebemenších pochyb padl na úrodnou půdu – nejúspěšnější německý hokejista za sebou má už pět stobodových sezon, od roku 2020 je navíc držitelem Hart Trophy, což prakticky garantuje budoucí uvedení do Hokejové síně slávy.

Co ovšem druhá a čtvrtá volba? Tu měli před deseti lety k dispozici zástupci Buffala a Calgary, kteří si zajistili služby Samů Reinharta, resp. Bennetta. Prvně jmenovaný byl na Floridu vyměněn v červenci 2021, druhý do Miami přestoupil už v únoru téhož roku.

TOP 4 PICKY DRAFTU NHL 2014 VE FINÁLE STANLEY CUPU
Volba Tehdejší klub Současný klub
1. Aaron Ekblad Florida Florida
2. Sam Reinhart Buffalo Florida
3. Leon Draisaitl Edmonton Edmonton
4. Sam Bennett Calgary Florida

Sleduj průběh zápasu ZDE

5. McDavidovy bodové hody – dočkáme se rekordů?

Tři kola, 18 zápasů, 31 bodů. I kdyby ve finálové sérii vyšel naprázdno, produktivita Connora McDavida je jedním z nejdiskutovanějších témat. Předpoklad nulového zisku v podání zřejmě nejlepšího hokejisty současnosti je navíc značně přitažený za vlasy.

Spíše se tedy nabízí jiná otázka – kde až se edmontonský kapitán zastaví? Do statistik play off zatím letos zapsal pět gólů a 26 asistencí, což dává průměr 1,72 bodu na zápas.

sipka Kolik bodů McDavid posbírá ve finále? Vsaďte si ZDE, s bonusem k registraci

Pokud by finálová série došla do nejzazšího bodu a McDavid zároveň udržel své stávající tempo, pak by jeho konto mohlo zdobit 43 kanadských bodů. Absolutní maximum leží jen o čtyři body výše, číslo 97 nahání historický rekord Wayna Gretzkyho. Ten při cestě za Stanley Cupem na jaře 1985 posbíral 47 bodů (17+30) v 18 utkáních.

To je proklatě vysoko nastavená laťka, avšak takové překonání hranice 40 bodů se jeví vcelku reálně. I v tomto případě by se přepisovala historie NHL, kromě Gretzkyho si totiž čtyři desítky bodů v jediné vyřazovací části připsal už jen Mario Lemieux. Elitní to společnost z nejvyšších pater Síně slávy, podobný výkon souboje o Stanley Cup nepřinesly už 31 let.

Ještě blíž je překonání rekordu povýlukového období. V tomto tisíciletí nejproduktivnější play off absolvoval 36bodový Evgeni Malkin na jaře 2009 (14+22), následuje Nikita Kucherov a jeho 34 bodů (7+27) z roku 2020.

I kdyby snad McDavid vyšel skutečně naprázdno, už jeho stávající produktivita za úvodní tři kola stačí na 33. místo v historických tabulkách. S každým dalším bodem ovšem bude jeden z nejlépe placených hokejistů NHL stoupat výš a výš.

Kam až? Dodejme, že ve vzájemných duelech základní části McDavid proti Panthers zaznamenal 23 bodů (8+15) ve 13 zápasech – to je ještě o pět setin lepší průměr oproti letošnímu play off.

Rekordy play off NHL: Produktivita

  1. Wayne Gretzky, 1985 – 47 bodů (17+30)
  2. Mario Lemieux, 1991 – 44 bodů (16+28)
  3. Wayne Gretzky, 1988 – 43 bodů (12+31)
  4. Wayne Gretzky, 1993 – 40 bodů (15+25)
  5. Wayne Gretzky, 1983 – 38 bodů (12+26)
  6. Paul Coffey, 1985 – 37 bodů (12+25)
  7. Evgeni Malkin, 2009 – 36 bodů (14+22)
  8. Mike Bossy, 1981 – 35 bodů (17+18)
  9. Wayne Gretzky, 1984 – 35 bodů (13+22)
  10. Doug Gilmour, 1993 – 35 bodů (10+25)

6. Souboj trenérů: Stanley Cup pro nejzkušenějšího kouče, nebo uspěje nováček?

Ten rozdíl je neuvěřitelný. Ve finále proti sobě stanou nejzkušenější šéf střídačky současné NHL proti nováčkovi v důležité funkci. Hlavní trenér Floridy v základní části odkoučoval 27násobně (!) zápasů víc než jeho edmontonský protějšek.

Buďme konkrétnější. Floridský Paul Maurice (*1967) na lavičce NHL debutoval v sezoně 1995/96 coby asistent a po 12 duelech i hlavní trenér Hartfordu – Kris Knoblauch (*1978) v tu dobu ještě aktivně hrál v juniorské WHL a snil o hvězdné hráčské kariéře. Nepodařilo se, na trenérské řemeslo se brzy přeorientoval i on.

Oba trenéři svou kariéru započali v mladém věku, avšak Maurice má několik desetiletí náskok. Hlavní trenér Floridy Maurice odkoučoval druhý největší počet zápasů v historii, víc než jeho 1848 klání vedl jen legendární Scotty Bowman. Přesto Maurice na stříbrný pohár nikdy nedosáhl, finálové účasti s Hurricanes v roce 2002 i s Panthers v roce 2003 přišly vniveč.

Na opačném konci spektra se nachází Knoblauch, jenž v roli hlavního trenéra NHL tráví první sezonu. Ba co více, Oilers převzal až během listopadu, kdy byl po černém vstupu do ročníku vyhozen jeho předchůdce Jay Woodcroft. Za své krátké angažmá zatím Knoblauch odřídil jen 69 duelů základní části.

Ať už tedy bude vyústění finálové série jakkoli, do trenérských kronik NHL se zapíše přímo nesmazatelně. Nikdo toho neodtrénoval tolik jako Maurice, aniž by si alespoň jednou nesáhl na Stanley Cup. Zároveň ale může po 15 letech a teprve potřetí za půl století triumfovat i naprostý zelenáč na hlavním trenérském postu – naposledy to dokázal Dan Bylsma, jenž v průběhu sezony 2008/09 převzal Pittsburgh.

sipka Může vás zajímat: Český trenér v NHL, Svejkovský asistentem Vancouveru

HLAVNÍ TRENÉŘI FINÁLE STANLEY CUPU 2024
Trenér Paul Maurice (Florida) Kris Knoblauch (Edmonton)
Věk 57 let 45 let
Sezon v NHL 26 1
Zápasy zákl. části 1848 (869 výher) 69 (46 výher)
Zápasy play off 130 (66 výher) 18 (12 výher)
Finále Stanley Cupu 3× (2002, 2023, 2024) 1× (2024)
Bavte se u sázek na finále Stanley Cupu ZDE

7. Rekordman Perry: Finále v pátém dresu

To tu ještě nebylo. Corey Perry si zahraje finále Stanley Cupu už v pátém týmu, což se za 131letou historii Stanley Cupu ještě nikomu nepodařilo.

Edmontonský útočník, držitel Maurice Rocket Richard Trophy pro nejlepšího střelce sezony 2010/11 a zároveň i tehdejší vítěz prestižní Hartovy trofeje, svou kariéru v roce 2005 zahájil v Anaheimu. Hned ve druhé sezoně s Ducks postoupil do finále, po výhře nad Ottawou si rovnou potěžkal Stanley Cup – mise splněna.

Kalifornským barvám zůstal Perry věrný až do roku 2019, kdy započala kočovná část jeho kariéry. A při podpisech smluv měl kanadský snajpr šťastnou ruku, výjimečnou finálovou atmosféru postupně nasával v dresech Dallasu, Montrealu a Tampy Bay. Alarmující ovšem je, že kromě Anaheimu už s nikým nevyhrál. Zdá se, že tenhle talisman svým zaměstnavatelům mnoho štěstí nepřináší.

Letošní ročník Perry zahájil v barvách Chicaga, které už od úvodu ročníku pobývalo v suterénu NHL. V roli mentora Connora Bedarda ovšem stihl odehrát jen 16 zápasů, než s ním kvůli hrubému porušení podmínek klub rozvázal smlouvu – konec téhle etapy byl velmi kontroverzní, nad úspěšnou kariérou se stahovala mračna.

Minimálně jeden tým ale členovi Triple Gold Clubu ještě hodil laso. Byl to Edmonton, který si podpisem jednoleté smlouvy s minimálním cap hitem prakticky předplatil místo ve finále Stanley Cupu. Znamená to ovšem i ztracenou finálovou sérii? To se dozvíme již brzy, dobře se u vyvrcholení play off NHL 2024 bavte.

Corey Perry ve finále Stanley Cupu

  • 2007, Anaheim – výhra nad Ottawou
  • 2020, Dallas – prohra s Tampou Bay
  • 2021, Montreal – prohra s Tampou Bay
  • 2022, Tampa Bay – prohra s Coloradem
  • 2024, Edmontonkurzy na finále a bonus k registraci ZDE

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři SYNOT TIP

SYNOT TIP - získej skvělé bonusy

Zaregistruj se online u SYNOT TIPu a získej zdarma 500,-, bonus až 10 000 Kč ke vkladu a "sázku bez rizika" 500 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u SYNOT TIP

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Jak cestovat na NHL – zažijte atmosféru nejlepšího hokeje na světě

Jak cestovat na NHL – zájezd na hokej, cena, vstupenky a tipy

Vidět na vlastní oči zápas NHL je snem většiny hokejových fanoušků. Podívejte se na rady a tipy, jak si naplánovat cestu a výlet za...

Sázková kancelář SynotTip: Registrace online, bonusy, aplikace a SYNOT tip sázky

Sázková kancelář SynotTip: Recenze, registrace online, bonusy

SynotTip CZ, to jsou ⭐ online kurzové sázky, bohatá nabídka příležitostí, live kurzy i výsledky a samozřejmě také štědrý 🧨 bonus k...

Nástup na led a poslech hymny před zápasem NHL v Praze v O2 Areně

NHL v Praze 2024: vstupenky, cena, týmy, rozpis zápasů

NHL v Praze 2024, to jsou dva zápasy Buffala s New Jersey. Kolik stojí 🎟️ vstupenky, kde je koupit, kdy startuje předprodej?