Gustavsson dal gól, trefil se jako 15. brankář v historii NHL

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář MerkurXtip

50 free spinů zdarma + 200 Kč ke vkladu

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Nabrat kotouč na čepel, v rychlosti vystřelit – a pak už jen v euforii přijímat gratulace v klubku spoluhráčů. Tento slastný pocit si v noci na dnešek vychutnal Filip Gustavsson, brankář Minnesoty skóroval jako teprve 15. gólman v historii NHL.

Hokej, NHL 2024/25: Brankář Filip Gustavsson se se spoluhráči raduje po vstřelení gólu, trefil se jako 15. gólman v historii NHL Foto: Dilip Vishwanat / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia

Brankáři v NHL 2024/2025: Filip Gustavsson dal gól přes celé hřiště

Nejlepší hokejová liga světa v noci na dnešek viděla ojedinělý úkaz. Brankář Minnesoty Filip Gustavsson skóroval, když v závěru utkání Wild proti Blues trefil odkrytou klec na druhé straně kluziště. Šestadvacetiletý Švéd se tak stal teprve 15. gólmanem v historii NHL, který se zapsal do střeleckých statistik.

sipka Získejte bonus ZDE a sledujte všechny zápasy NHL živě

Sleduj NHL živě u online sázkové kanceláře Fortuna

Na svůj třetí start v základní části NHL 2024/25 Gustavsson zřejmě nikdy nezapomene. V utkání totiž nejen pochytal 27 z 28 střel St. Louis, ale pod vítězství Minnesoty 4:1 se podepsal také posledním gólem večera.

Do třetí sirény zbývalo 12 sekund, když švédský brankář pokryl nahození soupeře a rychle si připravil puk na širokou brankářskou hůl. Střela obloučkem do odkryté klece, kterou po většinu zápasu střežil Jordan Binnington, byla přesná – kotouč doskákal k levé tyčce a domovská hala Wild propukla v nadšení.

Gustavsson totiž skóroval jako první brankář v historii organizace, která v NHL působí už čtvrt století. Gól dal zároveň jako teprve druhý švédský brankář v NHL, z jeho krajanů se do tabulky střelců poprvé zapsal Pekka Rinne v lednu 2020.

  • Filip Gustavsson: 3 Z | 2 V | GAA 1,66 | SV% 94,8 %

České fanoušky může potěšit, že vítězný gól Wild vstřelil Jakub Lauko, jenž ve 28. minutě proměnil samostatný únik v oslabení a poslal Minnesotu do vedení 2:0. Český hokejista se prosadil poprvé v novém působišti.

Nic ale naplat, hlavní postavou večera byl maskovaný Divočák. Gustavsson zažívá skvělý vstup do sezony, tři starty přetavil ve dvě výhry, se skoro 95% úspěšností zákroků patří mezi naprostou brankářskou špičku současné NHL.

Je to ale jeho rozsvícením červeného světla posvěcená práce s holí, která mu zajistila místo v historii – podobně jako on se zatím prosadila jen hrstka gólmanů.

sipka Prohlédněte si největší hvězdy 2. týdne NHL 2024/25

Kolik brankářů dalo v NHL gól?

V NHL dalo gól jen 15 brankářů, alespoň po započtení Gustavssonovy trefy v říjnu 2024. Někteří gólmani se prosadili víckrát, brankáři se tak v historii NHL zatím postarali o 18 gólů.

Jako první se prosadil legendární Billy Smith v listopadu 1979. Fakticky ovšem neskóroval, pouze byl posledním hráčem newyorských Islanders, který se dotknul puku před vlastním gólem Colorado Rockies. Hokejová pravidla hovoří jasně, branka byla připsána budoucímu členu Hokejové síně slávy.

Střelou přes celé hřiště se tak jako první prosadil až Ron Hextall v prosinci 1987. Horkokrevný bouřlivák tehdy pečetil výhru Philadelphia Flyers proti Boston Bruins (5:2). Ba co více, o rok a půl později Hextall stejným způsobem skóroval také v play off.

sipka Nepřehlédněte: Soutěžte s Fortunou o lístky na hokejovou Spartu

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

V soubojích o Stanley Cup od té doby skóroval už jen jediný maskovaný muž – ten z nejlepších.

Martin Brodeur z New Jersey Devils se trefil v zápase vyřazovacích bojů 1997, Ďáblové tehdy porazili Montreal 5:2.

Ikona zámořské soutěže se s jedním gólem nespokojila, Brodeur skóroval dokonce třikrát. Druhou branku přidal v únoru 2000, naposledy se pak trefil v březnu 2013 – obě tyhle radost ovšem zařídili soupeři vlastními góly.

Až do Gustavssonova čerstvého úspěchu byl posledním úspěšným brankářským střelcem Tristan Jarry, v barvách Pittsburgh Penguins se prosadil v listopadu 2023. Nebudeme přehánět, když takovou branku přirovnáme k výhře jackpotu v loterii – v loňské základní části padlo 8268 gólů, ty brankářské představují 0,012% podíl.

O necelý rok později se NHL sklání před další takovou trefou; Gustavsson dal v sezoně 2024/25 víc gólů než Cale Makar, Brady Tkachuk a Connor McDavid dohromady – favorité trofejí NHL na svou první branku stále čekají.

Jak jsou na tom brankáři v české extralize? Ti zatím skórovali tři, byť branky Dominika Furcha (2012) a Marka Čiliaka (2014) patří do kategorie vlastních gólů soupeře. Přes celé kluziště se až v lednu 2021 trefil Filip Novotný, i přes několik pokusů na něj dodnes nikdo nenavázal.

To v NHL je výčet brankářských střelců podstatně širší; prohlédněte si ho v následujícím seznamu, další podobný gól pak můžete vyhlížet na vlastní díky live streamům NHL na TV Fortuna ZDE.

Brankáři NHL se vstřeleným gólem – seznam, historie

  1. Billy Smith (NYI) – listopad 1979 (vlastní gól)
  2. Ron Hextall (PHI) – prosinec 1987
  3. Ron Hextall (PHI) – duben 1989, play off
  4. Chris Osgood (DET) – březen 1996
  5. Martin Brodeur (NJD) – duben 1997, play off
  6. Damian Rhodes (OTT) – leden 1999 (vlastní gól)
  7. Martin Brodeur (NJD) – únor 2000 (vlastní gól)
  8. Jose Theodore (MTL) – leden 2001
  9. Evgeni Nabokov (SJS) – březen 2002
  10. Mika Noronen (BUF) – únor 2004 (vlastní gól)
  11. Chris Mason (NSH) – duben 2006 (vlastní gól)
  12. Cam Ward (CAR) – prosinec 2011 (vlastní gól)
  13. Martin Brodeur (NJD) – březen 2013 (vlastní gól)
  14. Mike Smith (PHX) – říjen 2013
  15. Pekka Rinne (NSH) – leden 2020
  16. Linus Ullmark (BOS) – únor 2023
  17. Tristan Jarry (PIT) – listopad 2023
  18. Filip Gustavsson (MIN) – říjen 2024

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA – získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sleduj NHL živě na Fortuna TV - NHL online live stream zdarma

NHL live stream na Fortuna TV: Sledujte NHL živě u Fortuny

Hledáte způsob, jak sledovat NHL online zdarma? Právě jste ho našli. Fortuna vysílá NHL live streamy, hokej si pustíte i na mobilu.

David Pastrňák oslavuje gól

Profil hokejisty: David Pastrňák - NHL, reprezentace

V profilu Davida Pastrňáka se dozvíte, kolik si ročně vydělá, jaké měl statistiky v jednotlivých sezonách nebo na které úspěchy dosáhl. 🏒

Hokej, NHL: Yevgeni Malkin a Sidney Crosby z Pittsburgh Penguins mají začátkem sezony 2024/25 blízko z velkým milníkům

Hokej NHL: Na co se těšit v sezoně 2024/25

O rok starší, o rok přitažlivější. Podívejte se, na co se těšíme v nové sezoně NHL 2024/2025 – vybrali jsme pro vás pět vrcholů.