Premiéra v ELH: 3 vydařené debuty v hokejové extralize

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

První kolo Tipsport extraligy ledního hokeje 2024/25 nám nabídlo strhující podívanou, mimo jiné i díky skvělým výkonům řady debutantů. Kdo z noviců v naší nejvyšší soutěži nás zaujal nejvíc?

Brankář Michal Postava (Kometa Brno) při své debutu v české Tipsport extralize ledního hokeje proti Liberci Foto: ČTK / Šálek Václav

Nováčci v hokejové extralize: Komu vyšel debut v Tipsport ELH 2024/25

První z 52 kol základní části Tipsport extraligy ledního hokeje 2024/25 je minulostí, do akce v úterý a ve středu vyjelo všech čtrnáct družstev – a také celkem 278 hráčů. Řada z nich v naší nejvyšší soutěži debutovala, ještě menší vzorek pak svou premiéru pojal ve velkém stylu. Přinášíme vám výběr tří nejlepších nováčků prvního kola, které budeme s napětím sledovat i v příštích utkáních.

sipka Sledujte Tipsport extraligu živě ZDE a získejte bonus k registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

Nejprve ze všeho si ovšem musíme definovat slovo „nováček“. V tomto případě jde o hráče, který v české hokejové extralize v minulosti nenastoupil do ani jednoho utkání. Věkem se tentokrát omezovat nenecháme, ten nechť vezme v potaz odborná porota při rozdělování cen na konci roku.

Zazní jméno některé z těchto hokejistů? Možná ano, možná ne; mezi naše nováčkovské hvězdy se vešli jak muži, pro které je debut v extralize přirozeným vývojem kariéry, tak hráči, kteří se české ligy přišli po štacích v zahraničí.

Tak i tak, v prvním hracím kole patřili k nejlepším na ledě a rozhodně by o nich mělo být slyšet i v dalším průběhu nové extraligové sezony.

Nováčci v extralize: Top 3 debuty v Tipsport ELH 2024/2025

  • Brankář – Michal Postava (Kometa Brno)
  • Obránce – Andrej Šustr (Pardubice)
  • Útočník – Anthony Nellis (Vítkovice)

Sleduj hokejovou Tipsport Extraligu na Tipsport TV

Brankář: Michal Postava (22 let, Kometa Brno)

Nováček v pravém slova smyslu. Michal Postava sice prošel i brněnskou juniorkou, hokejově ovšem vyrůstal v prvoligovém Přerově. Pět startu za reprezentační dvacítku svědčí o tom, že Zubru se podařilo vychovat nesmírně kvalitního gólmana.

V posledních letech Postava v dresu mateřského klubu přivykal čím dál větší zápasové zátěži, aby se v minulé sezoně zařadil k lídrům prvoligových statistik – ve 44 duelech základní části stlačil průměr inkasovaných branek na 1,84 a především si připsal 94,3% úspěšnost zákroků.

sipka Všechny zápasy Tipsport extraligy sledujte živě ZDE

Právě jemu tak hodila laso Kometa Brno, která se musí vyrovnat s odchodem loňské jedničky Dominika Furcha. Nahradit ho? Žádný snadný úkol. Postava si ale výkony v přípravě řekl o důvěru trenérů – a středeční debut naznačuje, že by před zkušeným Gašperem Krošeljem mohl dostávat přednost i nadále.

Ne, na vítězství to nestačilo, Moravané na svém ledě prohráli s Libercem 1:2. První Postavovy minuty mezi českou elitou navíc byly krušné, v čase 6:13 lovil ze sítě už druhý puk. Ve zbytku večera ovšem zavřel krám a 25 úspěšnými zákroky držel Kometu ve hře o body.

Druhému nejproduktivnějšímu týmu loňského základní části nakonec chytil 92,59 % střel – a my už se těšíme, co předvede v pátečním duelu s Hradcem Králové.

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Obránce: Andrej Šustr (33 let, Dynamo Pardubice)

Zde už jsou nám tradiční mantinely nováčka poněkud úzké, vždyť Andrej Šustr patří k nejzkušenějším českým bekům.

Dvoumetrový pořízek po osm sezon patřil mezi Čechy v NHL, dva ročníky strávil v KHL, jeden v Německu. Naši vlast reprezentoval na jednom juniorském i jednom dospělém světovém šampionátu, ba dokonce pamatuje i zatím poslední Světový pohár z roku 2016 – vstřelil na něm jeden z pouhých šesti českých gólů na turnaji.

To všechno plzeňský rodák zvládl, aniž by zažil jednu jedinou minutu extraligových bojů. Svého debutu se jedna z velkých předsezonních posil Pardubic dočkala až ve středu 18. září 2024 – a rozhodně nezklamala.

Při očekávané výhře Dynama nad Kladnem (5:1) Šustr zapsal dva kladné body do tabulky plus/mínus, po kompletním prvním kole se v této kategorii dělí o druhé místo napříč celou extraligou. Ba co více, statistici mu napočítali i tři zblokované střely.

Svou premiéru Šustr ozdobil také jednou asistencí, ve 29. minutě od modré předal puk Robertu Kousalovi, jenž zpoza branky našel najíždějícího Martina Kauta. Ačkoli se tedy po utkání hovoří především o výkonech útočných posil Romana Červenky (0+2) s Jiřím Smejkalem (1+0), také nová výztuha pardubických obranných valů při své premiéře zaujala.

Útočník: Anthony Nellis (30 let, Vítkovice Ridera)

O 32 gólů úvodního kola se podělilo 29 různých střelců. Asistenci si během prvních dvou hracích večerů sezony 2024/25 připsalo 45 mužů. Do obou kategorií pak patří vítkovický Anthony Nellis, jeden z pouhých 12 hokejistů s multi-point zápisem. To věru není špatná premiéra.

Kdo vlastně je Nellis? Čerstvý třicátník se sice narodil v Kanadě, hokejově ovšem vyrůstal ve Spojených státech, kde v univerzitní NCAA sázel góly v dresu Lake Superior State University. Za čtyři sezony a 148 zápasů jich stihl solidních 40.

Až neprošel draftem, na farmách Dallasu a Winnipegu okusil AHL, primárně pak působil o úroveň níž v ECHL. Poslední dvě sezony pak strávil ve slovenské Tipos extralize – a odešel z ní jako čtvrtý nejlepší kanonýr loňské sezony, kdy za Spišskou Novou Ves nasázel 25 gólů a navrch přidal 17 asistencí.

sipka Tipsport Fantasy: Sestavte svůj tým a hrajte o parádní ceny

Svůj střelecký um Nellis okamžitě prodal i v extralize. Z týmového hlediska mohl debut dopadnout lépe, Ridera brala pouze bod za domácí prohru 2:3 po prodloužení s Plzní. Individuálně si ovšem Nellis vedl skvěle, když se aktivně podílel na obou vítkovických gólech (1+1).

Ve 13. minutě zapsal primární asistenci u první branky Vítkovic v sezoně, v přesilovce přesně namazal nově příchozímu Jindřichu Abdulovi. Těsně za půlkou utkání pak udeřil sám, při nájezdu do předbrankového prostoru ze vzduchu sklepl vyražený kotouč. Roky v zámoří jsou poznat, tahle trefa měla blízko k baseballu.

Na důležité příspěvky zahraničních hokejistů jsou ostravští fanoušci zvyklí, v nedávných letech v dresu Ridery řádili hráči jako Peter Mueller, Peter Krieger či nadále pokračující Roberts Bukarts. Až čas ukáže, jestli se k podobně výrazným postavám zařadí i Nellis. Našlápnuto má ale slušně, co říkáte? Nenechte si ujít jeho další vystoupení, všechny zápasy Tipsport ELH sledujte živě v live streamech ZDE.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

TIPSPORT – získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma, a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Sledujte Tipsport extraligu ledního hokeje 2024-2025 živě na TV Tipsport - online live stream TELH zdarma

Extraliga live stream: Kde sledovat hokejovou extraligu?

Kde sledovat hokejovou extraligu? Všechna utkání ELH 2024/25 si můžete pustit v online live streamech na počítači a mobilu. Návod najdete v...

Střelec Pardubic Lukáš Sedák z brankář Komety Brno Dominik Furch v utkání Tipsport extraligy ledního hokeje

Bodování hokej extraliga 2024/25: statistiky, střelci, brankáři

Všechny klíčové statistiky hokejové extraligy na jednom místě? To je přehled lídrů bodování i top střelců i brankářů ELH 2024/25.

Jaromír Jágr se chystá na další profesionální sezonu v extralize, bude zářit v dresu Kladna proti Spartě

8 odvážných predikcí pro ELH 2024/2025: Co se může stát?

Začíná další ročník Tipsport extraligy. Možná si říkáte, že po minulém play off už jsme viděli opravdu vše. Co by nás ještě mohlo...