Historie NHL play off: Obraty z 0:3 na zápasy - seznam

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 1 000 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 500 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Fortuna

Ke vkladu až 6 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Říká se, že za stavu 0:3 je série play off ztracená. Jak to ovšem vypadalo tehdy, kdy toto rčení neplatilo? Pojďte si spolu s námi projít všechny velkolepé obraty v dějinách slavné NHL. Ač o Stanley Cup bojují už celé generace hokejistů, odpovědět na hrozící sweep čtyřmi výhrami v řadě dokázala jen hrstka družstev – a stejně tak jen pár týmů ztratilo ten nejluxusnější náskok.

Hokejisté Philadelphia Flyers slaví postup přes Boston Bruins v play off NHL 2010. V sérii dokonali obrat z 0:3 na 4:3, stejně otočili i sedmý zápas Foto: ELSA / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP / Profimedia

Z 0:3 k sedmému zápasu NHL play-off. Historie úspěšných obratů v sériích Stanley Cupu

Za stavu 0:3 je série play off NHL ztracená – alespoň v drtivé většině případů. V tomto článku si připomeneme všechny případy, ve kterých týmy dokonaly obrat z 0:3 na 4:3 a čtyřmi výhrami v řadě si zajistily postup do dalšího kola, případně samotný Stanley Cup. Vzpomeneme i na ty, kteří si alespoň vynutili sedmé utkání. Jak se dozvíte, i tento výkon Edmontonu z finále 2024 patří mezi naprosté unikáty.

sipka Sledujte hokej živě ZDE, s bonusem zdarma k registraci

Sleduj průběh zápasu ZDE

Florida vs. Edmonton ve finále NHL 2024: Kolik týmů otočilo z 0:3 na 4:3 v historii NHL playoff?

Otočit stav série z 0:3 na 4:3 v play off NHL dokázaly pouze čtyři týmy. Edmonton se mohl v roce 2024 stát pátým, ovšem jeho pokus o obrat skončil prohrou v sedmém klání proti Floridě. Stále tak platí, že ve finále NHL takovou otočku předvedli jen hokejisté Toronta před více než 80 lety.

Venku 0:3 a 1:4, doma 3:4. Hokejisté Edmontonu ve finále play off NHL prohráli třikrát v řadě a dostali se na okraj propasti, ze které obvykle nebývá návratu. Pak se ovšem série proti Floridě otočila o 180 stupňů – Olejáři si díky vítězstvím 8:1, 5:3 a 5:1 vynutili sedmý zápas.

Ačkoli svůj pokus o obrat nedotáhli do vítězného konce a v sedmém klání prohráli 1:2, Olejáři i tak vstoupili do historie – i vyrovnání ze zdánlivě ztraceného stavu je v historii NHL, která pamatuje takřka vše, ojedinělým výkonem. Další zápasy NHL sledujte živě a zdarma ZDE.

Sleduj přímé přenosy živě na Fortuna TV

Obraty z 0:3 v play off NHL: Kdo otočil sérii ve Stanley Cupu?

Otočit sérii play off NHL ze stavu 0:3 na zápasy dokázala pouze čtyři družstva. To je pozoruhodně nízké číslo, jestliže Stanley Cup spatřil světlo světa v roce 1893 a první série hrané na čtyři vítězná utkání viděli diváci už začátkem 20. století.

S rostoucím počtem týmů zámořské NHL vzrostl i počet kol play off, už dlouhá léta do vyřazovacích bojů pravidelně míří 16 klubů. Ačkoli tím vzrostla i šance na podobně velkolepé obraty, stále jich bylo k vidění jako šafránu.

Útěky hrobníkovi z lopaty nejsou standardem ani v dalších velkých zámořských soutěžích. V baseballové MLB obrat dokonali pouze hráči Boston Red Sox v roce 2004 proti NY Yankees, v basketbalové NBA se pak i přes celkem čtyři vyrovnání na 3:3 otočka žádnému družstvu nepodařila. V české extralize pak tento rekord jako první ustanovili hráči Třinci v semifinále 2024 proti Spartě.

Otočit sérii z 0:3 na 4:3 ve Stanley Cupu dokázali:

  • 1942 Toronto Maple Leafs (finále Stanley Cupu, info zde)
  • 1975New York Islanders (2. kolo, info zde)
  • 2010 Philadelphia Flyers (2. kolo, info zde)
  • 2014 Los Angeles Kings (1. kolo, info zde)

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

První obrat v sérii z 0:3 v historii play off NHL: Toronto Maple Leafs ve finále Stanley Cupu 1942

Rok 1942 byl pro NHL přelomový; v lize naposledy působilo sedm týmů před tím, než po ukončení činnosti Brooklyn Americans vykrystalizovala šestice známá jako Original Six. Tahle slavná éra měla trvat čtvrt století – a na jejím úsvitu Toronto předvedlo historický obrat přímo ve finále Stanleyova poháru.

Hráči Maple Leafs v 48 kol trvající základní části skončili druzí za newyorskými Rangers, právě je v úvodu play off porazili 4:2 na zápasy. Do finálové série proti Detroitu vstupovali jako favorité a s výhodou domácího ledu, leč první tři mače ztratili úhrnným skóre 6:12.

Bavíme se ovšem o družstvu, které mělo na soupisce čtyři budoucí členy Síně slávy – Turk Broda mezi třemi tyčemi, kanonýři Gordie Drillon a Sweeney Schriner v útoku, jeden z nejlepších hokejistů historie Syl Apps s kapitánským céčkem.

S takovou Toronto první mečbol odvrátilo těsnou venkovní výhrou 4:3, v dalších kláních už vítězilo jasnějšími rozdíly – devět gólů z pátého utkání nebo vychytaná nula v šestém mači dostaly Detroit do úzkých. Senzační comeback pak Javorové listy završily před vlastním publikem – a to stylově. V ikonické Maple Leaf Gardens domácí ve třetí části otočili z 0:1 na 3:1, na Stanley Cup si sáhli počtvrté v klubové historii.

FINÁLE NHL 1942: TORONTO VS. DETROIT
Zápas Výsledek Vítězný gól
❌ Toronto vs. Detroit (1) 2:3 Don Grosso
❌ Toronto vs. Detroit (2) 2:4 Don Grosso
❌ Detroit vs. Toronto (3) 5:2 Pat McReavy
✔️ Detroit vs. Toronto (4) 3:4 Nick Metz
✔️ Toronto vs. Detroit (5) 9:3 Sweeney Schriner
✔️ Detroit vs. Toronto (6) 0:3 Don Metz
✔️ Toronto vs. Detroit (7) 3:1 Pete Langelle

Historie obratů v play-off NHL: New York Islanders v roce 1975

Tým z Long Islandu řady NHL rozšířil před sezonou 1972/73, už ve třetím ročníku postoupil do svého prvního play off. A byl to debut jako hrom, ve druhém kole newyorští Islanders otočili proti Pittsburghu, aby o kolo později to samé téměř zopakovali i proti Philadelphii.

Ostrovanům se nejprve podařilo v na dvě vítězství hraném prvním kole porazit městské rivaly Rangers, přestože úvodní duel ztratili. Pak už došlo na bitvu s Tučňáky, kteří začínali na domácím ledě – nastupoval za ně syn výše zmiňovaného Syla Appse, jehož do statistik zapsal vítězný gól třetího klání. Tři nula pro Pittsburgh, rozhodnuto?

Zdaleka ne. Za New York už nastupovali členové rodící se dynastie, která v 80. letech čtyřikrát v řadě vystoupala na vrchol. Obránce Denis Potvin či nováček Clark Gillies výrazně přispěli k tomu, že Islanders po třech tuhých bitvách srovnali krok. A rozhodující sedmý zápas? První rána kapitána; jeho jediný gól v čase 54:42 vstřelil Ed Westfall.

Jestliže na druhý obrat z 0:3 ve své historii NHL čekala 33 let, ten třetí mohl být otázkou dní. Hned v dalším kole – z dnešního pohledu v konferenčním finále – Ostrované po špatném vstupu do série s Philadelphií srovnali na 3:3. Game 7 jim ale tentokrát nevyšla, i díky hattricku Letce Ricka MacLeishe Flyers zvítězili 4:1 a o pár týdnů později slavili obhajobu Stanley Cupu.

Islanders se i tak podařil husarský kousek, v jediném play off zvítězili v osmi zápasech, ve kterých čelili vyřazení.

OBRAT V PLAY OFF NHL 1975: NY ISLANDERS VS. PITTSBURGH
Zápas Výsledek Vítězný gól
❌ Pittsburgh vs. NY Islanders (1) 5:4 Dave Burrows
❌ Pittsburgh vs. NY Islanders (2) 3:1 Lowell MacDonald
❌ NY Islanders vs. Pittsburgh (3) 4:6 Syl Apps Jr.
✔️ NY Islanders vs. Pittsburgh (4) 3:1 Clark Gillies
✔️ Pittsburgh vs. NY Islanders (5) 2:4 Ed Westfall
✔️ NY Islanders vs. Pittsburgh (6) 4:1 Garry Howatt
✔️ Pittsburgh vs. NY Islanders (7) 0:1 Ed Westfall

Sleduj průběh zápasu ZDE

Otočit z 0:3 na 4:3 dokázali i Philadelphia Flyers v NHL playoffs 2010 – a to i v Game 7

Už žádné legendy dávné minulosti, někteří aktéři historicky třetí ultimátní otočky stále brázdí kluziště nejlepší světové ligy. A pokud snad už pověsili brusle na hřebík, rozhodně mají o čem vyprávět.

V play off 2010 hráči Philadelphia Flyers otočili nejen sérii, ale i sedmý zápas, ve kterém v 15. minutě prohrávali 0:3. Výsledek 4:3 tak platil nejen pro druhé kolo Východní konference, nýbrž i pro rozhodující klání.

sipka Jak dopadne příští zápas? Vsaďte si na NHL, s bonusem k registraci

Tato série konečně nesla i českou stopu; dres Bostonu Bruins oblékali David Krejčí s Vladimírem Sobotkou (a také Zdeno Chára s Miroslavem Šatanem), v barvách Flyers po ledě létal obránce Lukáš Krajíček.

Philadelphia, sedmý nasazený tým, v úvodním kole porazila New Jersey 4:1. Boston si coby šestý tým Východu poradil s Buffalem 4:2 a do druhého kola nastoupil s výhodou domácího ledu. Tu zprvu i využíval, za stavu 3:0 na zápasy dovedl čtvrtý mač do prodloužení – konec sezony pro Flyers ovšem odvrátil Simon Gagne.

A pak se děly věci. V pátém mači Letci soupeře vynulovali, v šestce doma zvítězili těsně 2:1. Rozhodující klání tedy hostila bostonská TD Garden, kde publikum hned v úvodních minutách aplaudovalo přesilovkovým gólům Michaela Rydera s Milanem Lucicem i následné trefě druhého jmenovaného při vyrovnaném počtu hráčů na ledě.

Do půlky zápasu ovšem bylo vyrovnáno, za Philadelphii skórovali James van Riemsdyk, Scott Hartnell a Daniel Briere. S každou další minutou bylo zřejmější, že o postupujícím rozhodne příští gól – vstřelil ho Simon Gagne v 53. minutě. Boston si tou dobou odpykával menší trest za příliš mnoho hráčů na ledě, dost možná nejdražší chybné střídání v klubové historii.

Pohádkový obrat byl představen nové generaci fanoušků, Letci ho dokonali 35 let po předchozí otočce Ostrovanů. V konferenčním finále si pak poradili s Montrealem (4:1), načež ve finále podlehli Chicagu poměrem 4:2.

A Boston? Ten se z krutého vyřazení oklepal a hned příští jaro jeho hokejisté křepčili s nejcennější hokejovou trofejí nad hlavou.

OTOČKA Z 0:3 NA ZÁPASY: PHILADELPHIA VS. BOSTON
Zápas Výsledek Vítězný gól
❌ Boston vs. Philadelphia (1) 5:4p Marc Savard
❌ Boston vs. Philadelphia (2) 3:2 Milan Lucic
❌ Philadelphia vs. Boston (3) 1:4 Miroslav Šatan
✔️ Philadelphia vs. Boston (4) 5:4p Simon Gagne
✔️ Boston vs. Philadelphia (5) 0:4 Ville Leino
✔️ Philadelphia vs. Boston (6) 2:1 Daniel Briere
✔️ Boston vs. Philadelphia (7) 3:4 Simon Gagne

NHL historie: Z 0:3 na 4:3 v playoff 2014 otočili hokejisté Los Angeles Kings

Vyřazovací boje v roce 2014 byly specifické a otočkám evidentně přály, vždyť jen v úvodním kole vyhrály 10 zápasů týmy, které smazaly nejméně dvougólové manko. Takové mače byly k vidění i v pro nás důležité sérii – té, v níž pozdější šampioni z Los Angeles otočili z 0:3 proti San Jose Sharks.

Jako favorit do kalifornského derby vstupovali Žraloci, kteří i s přispěním Martina Havláta a debutujícího Tomáše Hertla Krále v základní části předčili o 11 bodů. V prvních třech duelech San Jose předpoklady sázkových bookmakerů skutečně naplnilo, vyhrálo je celkovým skóre 17:8.

Hotová věc? Ne pro tým s nespočtem velkých hvězd NHL na vrcholu sil. Příští čtyři zápasy patřily borcům z Města andělů – a to poměrem 18:5. Hrozbu vyřazení Los Angeles pokaždé odvrátilo vítězství o nejméně tři branky.

sipka Nepřehlédněte: Bonus za registraci u Fortuny a vstupní promo kód

Klíčovou postavou tohoto obratu byl brankář Jonathan Quick; v pátém zápase na ledě Sharks vychytal nulu, v šestce i sedmičce za svá záda pustil po jediném puku a jen za tyto dva večery předvedl 64 úspěšných zákroků.

Bez vstřelených gólů ovšem zvítězit nelze, ty rozdílové obstarávali hráči jako Tyler Toffoli, vítěz Conn Smythe Trophy Justin „Mr. Game 7“ Williams či Anže Kopitar, jenž v rozhodujícím klání definitivně zlomil odpor Sharks.

Pořádný kus práce na Kings čekal i v dalších kolech, jejich cesta k druhému Stanley Cupu pod vedením kouče Darryla Suttera trvala celkem 26 utkání – v tu dobu šlo o vyrovnaný rekord v počtu zápasů během jednoho play off.

Ba co víc, LA v roce 2014 vyhrálo hned tři zápasy č. 7, kromě San Jose takto sestřelili ještě Anaheim a Chicago. Až ve finále to Králové vzali zkratkou, s newyorskými Rangers si poradili v pěti duelech.

ÚSPĚŠNÝ OBRAT V PLAY OFF 2014: LOS ANGELES VS. SAN JOSE SHARKS
Zápas Výsledek Vítězný gól
❌ San Jose vs. Los Angeles (1) 6:3 Raffi Torres
❌ San Jose vs. Los Angeles (2) 7:2 Justin Braun
❌ Los Angeles vs. San Jose (3) 3:4p Patrick Marleau
✔️ Los Angeles vs.San Jose (4) 6:3 Tyler Toffoli
✔️ San Jose vs. Los Angeles (5) 0:3 Tyler Toffoli
✔️ Los Angeles vs. San Jose (6) 4:1 Justin Williams
✔️ San Jose vs. Los Angeles (7) 1:5 Anže Kopitar

Historie otoček v play off NHL: Kolik týmů ztratilo vedení 3:0 na zápasy ve Stanleyově poháru?

Nahlédněme na celou věc z opačné strany, vedení 0:3 na zápasy ztratily čtyři týmy. Platí to i po vyvrcholením play off NHL 2024, kde Florida po prohospodaření třízápasového vedení uspěla v rozhodující bitvě.

  1. Detroit ztratil vedení 3:0 ve finále play off 1942 proti Torontu
  2. Pittsburgh ztratil vedení 3:0 ve 2. kole play off 1975 proti NY Islanders
  3. Boston ztratil vedení 3:0 ve 2. kole play off 2010 proti Bostonu
  4. San Jose ztratilo vedení 3:0 v 1. kole play off 2014 proti Los Angeles

Sleduj přímé přenosy živě na Fortuna TV

Neúspěšné obraty v play off NHL: Kdo vyrovnal z 0:3 na 3:3 a prohrál sedmý zápas?

Historie NHL pamatuje i týmy, kterým v závěru jejich pokusu o obrat došly síly. Vynutit si sedmý zápas a prohrát se zatím povedlo sedmi družstvům.

Přímo ve finále Stanley Cupu jako první třízápasové manko smazali detroiští Red Wings v dávném roce 1945. Nejplodnější bylo v ohledu nedokončených comebacků play off 2011, kdy v Západní konferenci odložené postupové oslavy zažily hned dva celky. V sérii mezi Chicagem a Vancouverem Blackhawks od dokončení comebacku dělil jediný gól, sedmý duel totiž prohráli v prodloužení.

sipka Vsaďte si na hokej, s bonusem zdarma k registraci

NEÚSPĚŠNÉ OBRATY: KDO SI VYNUTIL SEDMÝ ZÁPAS A PROHRÁL?
Rok Kdo vyrovnal na 3:3 Vítěz série
✅ 1939 New York Rangers Boston Bruins
✅ 1945 Detroit Red Wings Toronto Maple Leafs
✅ 1975 New York Islanders Philadelphia Flyers
✅ 2011 Chicago Blackhawks Vancouver Canucks
✅ 2011 Detroit Red Wings San Jose Sharks
✅ 2024 Edmonton Oilers Florida Panthers
Sledujte NHL živě a zdarma ZDE

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Logo NHL na spodku hokejové branky

Volní hráči v NHL 2024/25: Podpisy, smlouvy, prodloužení

Letní přestávka, to jsou podpisy smluv v NHL. Přečtěte si vše o dění na trhu s volnými agenty NHL 2024/25, sledujeme ho pro vás živě.

Po neúspěšné loňské sezoně patří ambiciózní Dynamo Pardubice do skupiny aktivnějších klubů na přestupovém trhu

Přestupy v extralize před sezonou 2024/25 - přehled

Jaká je situace na přestupovém trhu v ELH? Přinášíme vám přehled všech změn na soupiskách extraligových klubů před další sezonou.

Hokejista Connor Bedard se poprvé obléká do dresu Chicago Blackhawks poté, co byl zvolen jedničkou draftu NHL 2023

NHL draft 2024: výsledky, pravidla, Češi a historie

Nejlepší liga světa otevírá dveře novým talentům. Vstupní draft NHL 2024 hostí Las Vegas, přečtěte si vše o letošním i dřívějších...