Týden v NHL: 3 hvězdy, Češi a události 1. týdne základní části

Získej BONUSY za registraci ZDARMA

Online sázková kancelář Betano

Ke vkladu až 3 000 Kč + 350 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář Tipsport

Ke vkladu až 50 000 Kč + 300 Kč zdarma

VSAĎ TEĎ
Online sázková kancelář MerkurXtip

50 free spinů zdarma + 200 Kč ke vkladu

VSAĎ TEĎ
18+ Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost.

Pražská O2 arena bouřila, 4. a 5. října si fanoušci užili výjimečnou událost v podobě startu základní části NHL 2024/25! A zajímavé věci se děly i za oceánem. Vše důležité se dozvíte v našem pravidelném seriálu, který bude vycházet každé pondělí.

Kde sledovat NHL
Top 3 hvězdy – Událost týdne
Češi v NHLAktuality

V Praze skvěle zachytal brankář New Jersey Devils Jacob Markström. Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP / Profimedia

Týden v NHL 2024/25: nejlepší hráči a nejzajímavější události podle redakce HokejZprávy.cz

Viděla Praha hned v 1. třetině 1. utkání zákrok sezóny od Jacoba Markströma z New Jersey? Vybojoval si Devon Levi místo gólmanské jedničky Buffala? A stane se letos Jack Hughes prvním hráčem Devils, který nasbírá v základní části přes 100 bodů? To jsou otázky, na něž se fanoušci ptají po úvodních dvou vzrušujících zápasech NHL 2024/25!

Seriál redakce HokejZprávy.cz vám každý týden přináší souhrn všech důležitých událostí, skvělých výkonů, statistik i zajímavostí z nejlepší hokejové ligy na světě. Přidejte se k téhle jízdě a bavte se u NHL v online live streamech na TV Tipsport.

sipka Sledujte NHL živě a zdarma online ZDE

Vsaďte si a sledujte NHL na Tipsport TV

Týden v NHL, top 3 hvězdy: nejlepší hráči NHL v úvodním týdnu základní části 2024/25 (4. až 6. října 2024)

Sezóna NHL 2024/25 nám opět nabídne mnoho výjimečných individuálních počinů. Z úspěšných kanonýrů, bezchybných obránců a famózních gólmanů jsme vybrali následující tři hráče, které považujeme za top hvězdy úvodního týdne NHL.

1. hvězda týdne NHL: Jacob Markström, New Jersey

Legendární Martin Brodeur odchytal svůj poslední zápas za New Jersey Devils v roce 2014. Od té doby se Ďáblové marně snaží najít na tomto postu stabilitu. Vyvolení nástupci trojnásobného šampiona Stanley Cupu a rekordmana NHL v počtu vychytaných vítězství vždy na čas zazáří, ale zase rychle zhasnou.

Cory Schneider, Keith Kinkaid, Mackenzie Blackwood, Vítek Vaněček, Akira Schmid i mnozí další pohořeli. Pekelný žár a tíhu dědictví jednoho z TOP 3 brankářů všech dob nyní bude snášet Jacob Markström, který si vybudoval renomé hlavně při kanadských angažmá ve Vancouveru a Calgary.

34letý Švéd v prvním ostrém mači za Jersey nezklamal. Zneškodnil 30 střel, puky z něj nevypadávaly, působil sebejistě a při pátečním vítězství 4:1 nedal Buffalu šanci dostat se do zápasu. Mimo jiné i tím, že za stavu 2:0 v 1. třetině vytasil efektní zákrok hokejkou, jíž při tutovce Sabres šťastně odrazil kotouč směřující do odkryté branky.

1. hvězda týdne NHL: Jacob Markström, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
Buffalo V, 4:1 30 1 96,8 %

2. hvězda týdne NHL: Devon Levi, Buffalo

První pražský zápas odchytal za Buffalo Fin Ukko-Pekka Luukkonen a příliš dobře si nevedl, když pustil 3 góly z 22 střel. V sobotu dostal příležitost 22letý Kanaďan Devon Levi a nebýt jeho, mohlo utkání skončit pro Sabres i debaklem.

Tváří v tvář si na něj při velkých šancích nepřišli opakovaně Jesper Bratt ani Timo Meier, samostatný únik vychytal Jacku Hughesovi a zlikvidoval i dělovku Dougieho Hamiltona při přesilovce. Celkově byl nejvytíženější ze všech 4 brankářů, kteří v Praze nastoupili – čelil 37 střelám. Za jeho záda prošly 3, Buffalo držel nad vodou.

2. hvězda týdne NHL: Devon Levi, G
Soupeř Výsledek Zákroky IG Úspěšnost
New Jersey P, 1:3 34 3 91,9 %

3. hvězda týdne NHL: Jack Hughes, New Jersey

Američan Jack Hughes působil na ledě nebezpečně a obrana Buffala si ho musela bedlivě hlídat. Lehkonohý forvard se sice v pátečním zápase bodově neprosadil, ale vytvářel šance pro spoluhráče.

Druhé utkání mu pohledem statistik vyšlo lépe díky 2 asistencím. Hlavně ta 1. na gól Paula Cottera v plné kráse předvedla Hughesovu rychlost, chytrost i šikovné ruce. Prohlédnout si ji můžete ve videu na konci článku.

Hughesovi loni sezónu pokazilo zranění, zmeškal 20 zápasů základní části. I tak si připsal vynikajících 74 bodů, a pokud letos pojede v podobném tempu, může se stát prvním Ďáblem v dějinách klubu se 100 body.

3. hvězda týdne NHL: Jack Hughes, C
Soupeř Výsledek G A B +/- S TOI/GP
Buffalo V, 4:1 0 0 0 0 2 18:35
Buffalo V, 3:1 0 2 2 +1 6 20:37

Zaregistruj se online a vsaď si u Tipsportu

Událost týdne v NHL: Jeremy Swayman podepsal smlouvu s Bostonem

Největší letní drama se vyřešilo pozdě, ale přece. Generální manažer Bostonu Bruins Don Sweeney našel společnou řeč s brankářem Jeremym Swaymanem a podepsal s ním smlouvu na 8 let za 66 milionů dolarů. Jeho průměrný roční plat bude 8,25 milionu USD, kontrakt vyprší v létě 2032.

Swayman nechtěl k arbitráži. Zažil si ji loni, dostal kontrakt na 1 rok a stačilo mu. GM Sweeney mu vyšel vstříc a věřil, že je spoustu času se dohodnout. Pak asi hodně litoval... Ještě před pár dny se zdálo, že mezi oběma stranami se povede dlouhá zákopová válka, v představě platu se měly diametrálně rozcházet.

Je jisté, že se obrovsky ulevilo všem zúčastněným, včetně Swaymanových spoluhráčů i fanoušků Bruins. 25letý Američan v klubu působí od sezóny 2020/21, vytvořil parádní tandem s Linusem Ullmarkem a společně získali v předminulém ročníku William M. Jennings Trophy pro brankáře týmu s nejméně inkasovanými góly.

Ullmark je pryč, končí doba dělení práce 50:50. Swayman nyní pobírá mzdu jako špičková jednička a přesně tak bude muset i chytat. Z platového stropu 88 milionů dolarů ukrajuje Bostonu 9,3 %. Pro zajímavost – Tuukka Rask měl plat 7 mil. USD v době, kdy byl strop 64,3 milionu USD, takže tehdy sám zabíral 10,9 %.

Až čas ukáže, jestli bude Swaymanův kontrakt nakonec spíše team friendly, nebo kotvou tížící organizaci.

Jeremy Swayman, NHL: statistiky, kariéra
Sezóna Tým Z V P PP GAA %
2020/21 Boston 10 7 3 0 1,50 94,5
2021/22 Boston 41 23 14 3 2,41 91,4
2022/23 Boston 37 24 6 4 2,27 92,0
2023/24 Boston 44 25 10 8 2,53 91,6
CELKEM v NHL: 132 79 33 15 2,34 91,9

Sleduj všechny streamy na jednom místě na Tipsport TV

Češi v NHL 2024/25, 1. týden: v Praze nastoupili Palát a Kulich

Už jsme si zvykli, že počty Čechů v NHL oproti éře z počátků milénia výrazně klesly. O to víc je potřeba si vážit každého krajana, který se v konkurenci nejlepších hráčů světa dokáže prosadit. Níže vám nabízíme přehled našich reprezentantů, kteří o sobě v minulém týdnu dali nejvíce vědět.

Palát i Kulich při NHL v Praze odehráli 1 zápas a nebodovali

Útočník New Jersey Ondřej Palát získal v pátek plusový bod za pobyt na ledě při úvodní trefě Devils. Později se ale připletl k jediné brance Buffala, takže skončil na nule – ke smůle českých fanoušků i v kolonce gólů a asistencí.

Palát jednou vystřelil na bránu, na ledě strávil celkem 13 minut a 46 vteřin. Do sobotního zápasu už z radostných rodinných důvodů nenastoupil, spěchal k narození potomka.

České fanoušky tak aspoň potěšila přítomnost Jiřího Kulicha, který dostal šanci v sestavě Sabres. Bohužel to ale nedopadlo úplně slavně, medailista z MS juniorů byl na ledě u dvou gólů Devils.

Sám po utkání přiznal, že ho ovlivnila chyba před rozhodující druhou trefou soupeře, kdy prohrál souboj v útočném pásmu. Celkem odehrál rovných 14 minut, snad mu budou další přibývat.

sipka Kolik bodů nasbírá David Pastrňák? Vsaďte si s bonusem ZDE

Nejproduktivnější Češi v NHL 2024/25 - 1. týden
Hráč Tým Z G A B
Ondřej Palát New Jersey 1 0 0 0
Jiří Kulich Buffalo 1 0 0 0

Čeští brankáři v NHL: Jiří Patera může být jako jojo

V týdnu jsme psali o situaci brankáře Jiřího Patery. Po otevření trhu s volnými hráči podepsal smlouvu s Vancouverem, jenže z waivers listu si ho stáhl Boston, který v té době ještě neměl dořešeného Swaymana.

To už neplatí, Patera znovu putuje na waivers, odkud po něm dle spekulací může sáhnout zase Vancouver a vrátit se tak ke svému původnímu brankářskému plánu.

Jiří Patera, brankář: statistiky 2023/24
Tým Liga Z V P PP GAA %
Henderson AHL 25 11 10 4 2,99 90,3
Vegas NHL 6 1 3 1 3,98 89,3

Týden v NHL 2024/25, aktuality: stručné novinky a zajímavosti z dění v National Hockey League

V této rubrice vám přinášíme stručný přehled dalších zajímavostí a aktualit týkajících se NHL, k nimž došlo v uplynulém týdnu.

  • Úvodnímu zápasu nové sezóny NHL v pátek předcházelo vzpomínkové video na Johnnyho a Matthewea Gaudreauových, kteří v létě tragicky zemřeli po střetu s opilým řidičem. Na počest čísla 13, které na dresu nosil Johnny, se drželo 13 vteřin ticha.
  • 1. gól nové sezóny NHL vstřelil útočník New Jersey Stefan Noesen v čase 8:39. Letní posila z Caroliny zažila povedený pražský výlet s bilancí 1+1.
  • 1. bitku sezóny si střihli obránce New Jersey Brendan Dillon a útočník Buffala Alex Tuch. Zvítězil jasně bek Devils. Tuch se snažil pomstít hit na spoluhráče JJ Peterku, jemuž Dillon přivodil otřes mozku.
  • 1. gól profesionální kariéry vstřelil v sobotním zápase dvacetiletý obránce New Jersey Seamus Casey.
  • Trenér Ďáblů Sheldon Keefe se stal prvním koučem NHL, který má na kontě 4 vítězství ze zápasů hraných mimo Severní Ameriku. K 2 loňským výhrám ze Švédska (ještě s Torontem) přidal nyní 2 další z Prahy.
  • Slavnostní buly před pátečním zápasem vhazoval Jaromír Jágr, který měl obrovský potlesk. Puk hodil mezi kapitána Buffala Rasmuse Dahlina a Ondřeje Paláta.
  • V sobotu Jágra na buly nahradila ikona New Jersey, Patrik Eliáš. Tentokrát házel puk mezi Nico Hischiera a Jiřího Kulicha, také doprovázen jásotem fanoušků.
  • Na tribuně se při NHL Global Series v Praze dala zahlédnout řada známých tváří, např. Robert Reichel, Jaroslav Hlinka či člen Hockey Hall of Fame Václav Nedomanský.
  • Švédský útočník Nils Höglander s předstihem prodloužil o 3 roky smlouvu s Vancouverem, za nějž loni nastřílel 24 gólů a nasbíral 36 bodů. Kontrakt platí od sezóny 2025/26, ročně si Höglander přijde na 3 miliony USD.
  • Obránce Erik Brannström byl vyměněn z Colorada do Vancouveru za Tuckera Poolmana a volbu ve 4. kole draftu 2025. Švédský zadák dosud v NHL hrál jen za Ottawu, loni nasbíral 20 bodů (3+17) v 76 zápasech.
  • Na streamovací platformě Prime Video je k dispozici nová dokumentární minisérie o  NHL nazvaná Faceoff: Inside the NHL. Přináší unikátní pohled do zákulisí minulé sezóny i finále Stanley Cupu.

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Tipsport nyní

TIPSPORT – získej bonus až 50 000 Kč + 300 Kč

Zaregistruj se online u Tipsportu a zapoj se do komunity sázkařů. Získej bonus 300 Kč zdarma, a navíc bonus ke vkladu až 50 000 Kč.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Tipsportu

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokej, NHL – Aleksander Barkov (Florida) a Connor McDavid (Edmonton) patří mezi favority na trofeje NHL 2024/2025

Kdo vyhraje trofeje NHL 2024/25? Kurzy, favorité, tipy

Nová sezona začíná, kdo v ní předvede výkony hodné ocenění? Představujeme favority i naše tipy na vítěze trofejí NHL 2024/25.

Dlouholetý kapitán Tampy Bay Steven Stamkos bude nově střílet góly za Nashville.

NHL 2024/25: 7 největších letních přestupů a změn v týmech

V létě proběhla řada zajímavých výměn a podpisů, při nichž měnily dres ty nejzářivější hvězdy NHL. Výběr top 7 najdete v našem článku.

Brankář Sergei Bobrovsky se rozcvičuje před prvním zápasem finále Východní konference NHL - sledujte NHL živě na TV Tipsport

Sledujte NHL online: NHL live stream na TV Tipsport

Chcete sledovat NHL živě a zdarma? Není nic snazšího. Tipsport vysílá live streamy NHL online, sledovat je můžete na počítači i mobilu....