Za který tým bude hrát Martin Nečas v NHL 2024/25

Martin Nečas přijel na mistrovství světa, uchvátil domácí fanoušky a potvrdil, že v současné době je po Davidovi Pastrňákovi nejlepším českým hokejistou. Zatím však není jisté, kde bude Nečas působit v příští sezoně v NHL. Jako restricted free agent může zůstat v Carolině, ale ve hře je i spoustu dalších možností.

Martin NečasCo je to RFA
Situace v CaroliněZájemci o trade
Statistiky Nečase v NHL

Martin Nečas pomohl Česku získat zlato na MS, zatím není jisté, za koho bude hrát v NHL Foto: ČTK / imago sportfotodienst / Branislav Racko

Kde bude hrát Martin Nečas v NHL 2024/2025 - týmy, které projevily zájem o Nečase

Už během sezony prosakovaly do éteru informace, že Martin Nečas není příliš spokojený se svou rolí v Carolině. 25letý hokejista by byl rád klíčovou osobností, okolo které se staví mužstvo. Nečas ale nedostával tolik prostoru na přesilovce, a v konkurenci hráčů jako Aho nebo Svechnikov tedy neměl tak důležitou pozici.

To ale neznamená, že by Nečas nemohl pokračovat v Raleigh. Carolina musí v létě podepisovat mnoho hráčů a po konci GM Waddella ještě není jisté, jakým směrem se Hurricanes vydají a koho identifikují jako hráče, na nichž budou stavět svou budoucnost. Nečas je navíc RFA (restricted free agent), což jednání neusnadňuje.

Proto jsme se v tomto článku zaměřili na možnosti, které se v současné době jeví reálné vůči požadavkům hokejisty i klubu. Podle toho jsme vybrali několik alternativ, jak by mohla vypadat Nečasova kariéra v NHL od letošního podzimu.

sipka Sledujte zápasy NHL živě online, včetně Stanley Cup playoffs!

Sleduj NHL živě u online sázkové kanceláře Fortuna

Martin Nečas a RFA - co je to restricted free agent a jak funguje jednání o smlouvě, platu a případná arbitráž?

Restricted free agent, neboli chráněný volný hráč, je speciální klauzule pro hokejisty NHL, kterým skončila smlouva, ale jejichž současné kluby stále drží práva na vyjednávání o jejich příštím kontraktu. Zpravidla jde o hráče mladší 27 let, kteří už nemohou dostat nováčkovskou smlouvu, ale zároveň strávili méně než 7 let v NHL.

V praxi to znamená, že tým (Carolina) a RFA (Nečas) musí dospět k dohodě o další smlouvě, a pokud se jim to nepodaří, celá situace může skončit arbitráží. V takovém případě následuje slyšení, během nějž obě strany prezentují své argumenty na základě hráčovy výkonnosti, historie zranění a dalších kritérii spojených s herním přínosem. Nezávislá třetí strana poté rozhodne o tom, jaký plat hokejistovi náleží.

Pokud s daným rozhodnutím dosavadní klub nesouhlasí, a nechce s hráčem uzavřít smlouvu za stanovených podmínek, pak se status RFA změní na UFA (unrestricted free agent). To znamená, že hráč je následně kompletně volný a může podepsat libovolný kontrakt s kterýmkoli týmem.

sipka Týden v NHL – nejlepší hráči, top události, Češi v akci

Restricted free agent navíc může i bez arbitráže rokovat o nabídce s jiným týmem než tím, ve kterém dosud působil. Jde o tzv. „offer sheet“. Pokud se ale s někým RFA (Nečas) domluví, bude mít jeho současný tým (Carolina) právo nabízenou smlouvu dorovnat a tím udržet hokejistu ve svém kádru.

Offer sheet je ale v NHL velmi výjimečný, po roce 2010 se touto cestou kluby vydaly pouze v případě čtyř hokejistů. Carolina je shodou okolností jediným týmem za posledních 17 let, jejíž offer sheet nebyl dorovnán:

  • 2012: Shea Weber (D), 14 let a 110 milionů $ od Philadelphie (Nashville dorovnal)
  • 2013: Ryan O'Reilly (F), 2 roky a 10 milionů $ od Calgary (Colorado dorovnalo)
  • 2019: Sebastian Aho (F), 5 let a 42,27 milionů $ od Montrealu (Carolina dorovnala)
  • 2021: Jesperi Kotkaniemi (F), 1 rok a 6,1 milionů $ od Caroliny (Montreal nedorovnal)

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Martin Nečas a jeho budoucnost v Carolině: Mohou Hurricanes ještě podepsat nový kontrakt s českým pravým křídlem?

Budoucnost Martina Nečase v Carolině je nejistá nejen kvůli jeho požadavkům na výraznější pozici v týmu, ale i vzhledem k současné situaci Caroliny při skládání týmu pro příští sezonu. Hurricanes letos chtěli zaútočit na pohár, před uzávěrkou učinili řadu tradů, ale nakonec vypadli ve druhém kole.

Je prakticky nereálné, aby Canes udrželi stávající soupisku pohromadě. Čtyři útočníci a čtyři obránci jsou UFAs a potřebují podepsat novou smlouvu. K tomu bude Carolina jednat i o budoucnosti několika RFAs, kromě Nečase to je především o tři roky mladší Seth Jarvis, který měl skvělou fazonu (33+34).

Carolina si bude muset vybrat, o které hráče zabojuje a pokusí se je udržet, a se kterými se naopak rozloučí. Nečas měl v posledních dvou letech takzvaný „bridge deal“ a bral 3 miliony dolarů ročně. Je jisté, že jeho plat půjde výrazně nahoru ať už po domluvě, nebo skrz arbitráž.

sipka Nejlépe placení hráči v NHL: žebříček top 10

V případě Jarvise bude nárůst rovněž markantní, protože kanadskému útočníkovi teprve vypršel nováčkovský kontrakt. Pokud bude chtít Carolina udržet 30gólového střelce, bude jí to stát o spoustu milionů dolarů víc než $894,167, které se jí letos počítaly do platového stropu.

Pokud by se Hurricanes přeci jen rozhodli dát důvěru Nečasovi a udrželi ho za odpovídajících podmínek v Severní Karolíně, pak bychom zřejmě ve stejné kabině neviděli několik jmen, která patřila ke stavebním kamenům týmu.

Největší otazník visí nad Teuvem Teräväinenem, jedním z UFAs, ale kontrakt pro Nečase by měl značný vliv i na možnosti Caroliny co do podpisů obránců Skjeie, Pesceho či DeAngela.

sipka Vsaďte si na vítěze Stanley Cupu, získáte bonus za registraci

Trade pro Martina Nečase? Výběr týmů NHL, které mohou vyhlížet českou posilu

V posledních dnech už se vyrojily spekulace o tom, které týmy by mohly projevit zájem o služby Martina Nečase. Carolina jej může i se statusem RFA tradovat a tento postup se jeví jako velmi reálný.

Hurricanes jsou ve svízelné situaci a určitě by za českého mistra světa chtěli získat alespoň nějakou protihodnotu, pokud ví, že si ho dále nemohou dovolit udržet na soupisce.

Týmy, které údajně chtějí přivést Martina Nečase:

  • Calgary Flames
  • Montreal Canadiens
  • Nashville Predators
  • Philadelphia Flyers
  • San Jose Sharks
  • Utah

Kromě zmíněné šestice klubů někteří zámořští novináři nastínili také možnost výměny mezi Carolinou a Vancouverem, která by obsahovala dokonce dva české hráče. Ke Kosatkám by mířil Nečas, opačným směrem obránce Filip Hronek, který je po skončené sezoně rovněž RFA.

Jak už jsme zmínili, Carolina bude potřebovat vyřešit situaci v obraně, kromě již zmíněných hráčů je třeba dodat, že asistentovi kapitána Jaccobu Slavinovi už zbývá jen jeden rok smlouvy na 5,3 milionů dolarů, a Hurricanes tak budou během příštích 12 měsíců řešit i jeho budoucnost.

Poslední sezonu pod kontraktem odehrajou také Brent Burns, který příští jaro oslaví už 40. narozeniny, a Dmitry Orlov, aktuálně nejlépe placený obránce na rosteru (7,75 milionů).

Carolina tak bude mít velké starosti s tím skládat v příštích letech obranu. Trade pro Hronka by tedy mohl dávat smysl, přestože v současné době nevíme, jak seriózní zájem projevují oba týmy o načrtnutý trade Nečase za Hronka.

Zaregistruj se online a vsaď si u Fortuny

Martin Nečas a jeho kariéra v NHL - góly, asistence, body, statistiky

Martina Nečase si Carolina vybrala jako celkově 12. hráče draftu 2017. Nečas si hned v říjnu užil premiéru v NHL, ale většinu ročníku 2017/18 ještě strávil v české extralize, kde vyhrál titul s Kometou Brno.

sipka Draft NHL - výsledky, pravidla, Češi a historie

Poté už se naplno přesunul do zámoří a sezonu 2018/19 odehrál převážně na farmě Hurricanes. Také ta skončila pro Nečase triumfem v play off, když pomohl Charlotte Checkers vyhrát ceněný Calder Cup pro vítěze AHL.

Pak už se stal plnohodnotným hráčem NHL. Po pěti letech „nahoře“ je jisté, že Nečas svou kvalitou patří minimálně mezi hokejisty druhé formace, ale jeho ambice i schopnosti z něj činí zajímavého kandidáta na pozici prvního pravého křídla.

Zatím nejlepší sezonou Nečase v NHL byl ročník 2022/23, kdy odehrál kompletních 82 zápasů a se 71 body (28+43) byl dokonce lídrem klubové produktivity.

V uplynulém roce bohužel Nečase trochu zbrzdilo zranění, a tak se statistikami nevyrovnal nastavené laťce. Kromě zdravotních potíží mu určitě sebral vítr z plachet i snížený manévrovací prostor. Dříve dostával více šancí ve speciálních týmech než letos.

I tak se trajektorie Nečasovy kariéry vyvíjí správným směrem. V posledních ročnících rodák z Nového Města na Moravě posunul své bruslení na absolutně elitní úroveň, ve 25 letech je rovněž fyzicky silnějším hokejistou než během prvních let za mořem.

Na uplynulém MS v hokeji navíc ukázal, že mu vyhovuje pozice lídra a tlak na úspěch. Nečas chce být mužem klíčových okamžiků a jeho hra roste s důležitostí okamžiku, což by mohlo být v očích potenciálních zájemců velmi významné plus pro intenzivnější vyjednávání o jeho podpisu.

sipka Vsaďte si na kanadské body Martina Nečase v zápasech NHL

Martin Nečas v NHL - statistiky, góly, asistence, body
Základní část
Sezona Z G+A B
2017/18 1 0+0 0
2018/19 7 1+1 2
2019/20 64 16+20 36
2020/21 53 14+27 41
2021/22 78 14+26 40
2022/23 82 28+43 71
2023/24 77 24+29 53
Play off
2019/20 8 1+3 4
2020/21 11 2+3 5
2021/22 14 0+5 5
2022/23 15 4+3 7
2023/24 11 4+5 9

Využij skvělý bonus pro nové sázkaře

Zaregistruj se v online sázkové kanceláři Fortuna

FORTUNA - získej bonus až 6 000 Kč + 300 Kč

Vyber si z široké nabídky sázkových příležitostí. Zaregistruj se online a získej 300 Kč zdarma za ověření účtu a bonus až 6 000 Kč ke vkladu.

KLIKNI ZDE a vsaď si u Fortuny

Hrajte zodpovědně a pro zábavu! Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost! Využití bonusů je podmíněno registrací u provozovatele - informace zde.

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Hokejová sezona měla zlatou tečku, podívejte se, na co se můžeme těšit v té příští

Hokejová sezona 2024/25 - top akce, termíny, co sledovat

Podívejte se na seznam top událostí, které nás čekají v hokejové sezoně 2024/25. Vybrali jsme to nejlepší z klubových i repre akcí.

Hokejista David Pastrňák oslavuje gól v NHL v dresu Bostonu - podívejte se na kanadské bodování, tabulku střelců a statistiky NHL

Kanadské bodování NHL 2023/2024: statistiky, střelci, brankáři

Podívejte se na podrobné ✔️ statistiky NHL 2023/2024. Jak vypadá kanadské bodování NHL, kdo vede 🧨 tabulku střelců, jakou formu mají...

David Pastrňák oslavuje gól

Profil hokejisty: David Pastrňák

V profilu Davida Pastrňáka se dozvíte, kolik si ročně vydělá, jaké měl statistiky v jednotlivých sezonách, nebo na které úspěchy dosáhl. 🏒